Solplanet x AeroFix

Galati: Spatii de promenada vor fi amenajate cu 120 mil euro

Două zone din municipiul Galați urmează să fie transformate în spații moderne și atractive pentru petrecerea timpului liber.

Pentru cele două proiecte de investiții, a căror valoare cumulată este de 120 milioane de euro (peste 593 milioane de lei), au fost aprobați principalii indicatori tehnico-economici.

„Orașul nostru s-a schimbat foarte mult în ultimii ani și trebuie să continuăm în aceeași linie. Când vorbim de modernizarea Galațiului, Faleza Dunării nu poate face excepție, ca de altfel și Valea Țiglinei. Astăzi am făcut noi pași importanți pentru realizarea acestor două obiective, urmând să accesăm fonduri europene pentru realizarea lucrărilor propriu-zise”, a declarat Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați.

Astfel, pentru Faleza Dunării s-a prevăzut amenajarea peisagistică a întregului areal.

Lucrările vizează punerea în valoare a monumentelor de for public, realizarea unui circuit de vizitare, realizarea de piste pentru biciclete, amenajarea pistei de alergare, pistă de role, lift pentru persoane cu dizabilități, traseele pietonale.

De asemenea, vor fi amenajate locuri de joacă pentru copii (zona Parc Elice, zona Trecere bac) și un skate parc.

Vor fi consolidate scările de la „Elice” și scările pe taluz, amenajate gradenele și foișorul. Va fi amplasată fântână arteziană.

Totodată, vor fi amenajate puncte comerciale, reabilitată și retehnologizată stația de pompare a apei pentru sistemul de irigații, punctele de colectare a gunoiului, mobilierul urban (bănci, cișmele, coșuri de gunoi), rețelele de canalizare, apă, curenți slabi, alimentarea cu energie electrică (instalație electrică pentru iluminat public, iluminat arhitectural, iluminat grupuri sanitare, foișoare, puncte de alimentație publică).

Proiectul prevede inclusiv refacerea pereului pentru împiedicarea eroziunii și a inundațiilor.

Valoarea totală a investiției va fi de 525,08 milioane de lei cu TVA.

Incep lucrari la un drum, in valoare de 15 mil euro

Pentru Valea Țiglinei s-a prevăzut, de asemenea, amenajarea peisagistică a întregului areal.

Lucrările vizează realizarea de piste pentru role, biciclete și alergare, zone pentru circulație pietonală, sistem de iluminat (rețele de curenți slabi, supraveghere video, wi-fi și amplasare de încărcătoare solare pentru telefoane, iluminat exterior), locuri de joacă, amenajare Skate Parc, amenajare Lego Land, amenajare labirint, amfiteatru, amenajare zonă pentru animale de companie.

Vor fi amenajate locuri de parcare, platforme punct colectare gunoi, platforme aferente atelierelor de creație, amenajare foișor, pavilion umbrar, grupuri sanitare, mobilier urban (bănci, cișmele, coșuri de gunoi); podețe; sistem de irigații, consolidarea malurilor de pământ adiacente Bazei Sportive Siderurgistul; instalații sanitare, canalizare pluvială etc.

Valoarea totală a investiției este de 68,05 milioane de lei cu TVA.

Pentru serviciile de proiectare (DALI și PT) necesare punerii în valoare a Falezei Dunării și a Văii Țiglinei s-a obținut finanțare europeană, prin Programul Operațional Asistență Tehnică.

Pentru lucrările de investiții se vor accesa bani europeni pentru cele două proiecte prin Programul Operațional Regional 2021-2027, fiind așteptate în acest sens ghidurile de finanțare.

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2023

Revista Arena Constructiilor mai 2023

Sus