Solplanet x AeroFix

Autostrada Sebes – Turda: antreprenorului i se solicita penalitati pentru intarziere

Pentru întârzieri de 423 de zile în finalizarea lucrărilor la Lotul 2 al autostrăzii Sebeș-Turda (24,25km), antreprenorul a primit al treilea certificat negativ intermediar.

Contractul a fost semnat de CNAIR cu asocierea Aktor Technical Societe Anonyme (Aktor S.A.) – Euro Construct Trading 98 SRL.

La data emiterii certificatului negativ progresul fizic era de:

* 95,38% stadiul fizic al lucrărilor

* 99,59% stadiul fizic al contractului incluzând proiectarea și organizarea de șantier

Traficul pe Autostrada Sebeș – Turda Lot 2 a fost deschis pe 30 noiembrie 2021 cu restricții de viteză la 100 km pe ora, antreprenorul având de finalizat lucrările de siguranța circulației (montare atenuatoare de șoc, gardurile de împrejmuire a autostrăzii).

În zona km 19+000 – km 20+500 se circulă pe o cale cu restricție de viteză de 60 km/h din cauza lucrărilor de consolidare ce se execută.

La dată de 19 noiembrie 2022 s-a deschis circulația și pe sectorul cuprins între km 19+000 – km 20+500, calea 2.

Restricția de 100 de km/h se păstrează pe întreg lotul de autostrada până la finalizarea lucrărilor de siguranța circulației.

Mare proiect al unei multinationale, in curs de autorizare

Care au fost problemele

Conform autorității contractante, CNAIR SA, întârzierile repetate au avut următoarele cauze:

* alegerea unor soluții de proiectare nepotrivite care au dus la alunecarea din zona km 19 – km 20, unde contraexpertiza tehnică întocmită a arătat faptul că pe amplasament nu există forme vizibile de manifestare a unui fenomen natural de alunecare definit ca hazard natural;

* lipsa de mobilizare;

* lipsa personalului cheie din șantier;

* în perioada de referință (ultimele 3 luni ale anului trecut) antreprenorul a transmis Programul de execuție (Reviziile 30, 31 și 32), prin care a decalat termenul de finalizare a lucrărilor de la 12 noiembrie 2022 până la dată de 30 aprilie 2023, fără a prezenta o justificare;

* programele zilnice de lucrări nu respectă programele săptamânale, iar programele saptămânale nu respectă Programul de Execuție realizat de către Antreprenor, acumulându-se astfel întârzieri semnificative;

* deși la data de 19 noiembrie 2022 a fost deschis traficul integral pe cele două căi ale autostrăzii (inclusiv zona cuprinsă între km 19+000 – km 20+500), se circulă cu restricție de viteză de 100km/h, întrucât antreprenorul nu a finalizat lucrările de siguranță a circulației;

* nu sunt finalizate C.I.M. și spațiile de servicii, obiective utile atât pentru beneficiar prin prisma utilizării sistemului ITS și a lucrărilor de întreținere ce trebuie efectuate, cât și pentru utilizatorii autostrăzii.

CNAIR revendică peste 83 milioane de lei

În prezent, la Curtea de Arbitraj București este în pronunțare decizia legată de revendicarea CNAIR privind eșecul antreprenorului de a respecta durata de execuție a contractului, respectiv îndreptățirea beneficiarului la plata de către antreprenor a penalităților în valoare de circa 82,4 milioane lei.

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/ martie  2023

Sus