Oferte locuri de munca top

Prefab: afaceri in scadere anul trecut

Scumpirea ofertei de materii prime și de produse energetice, corelată cu creșterea prețurilor și scăderea puterii de cumpărare a consumatorilor, a afectat

activitatea societății Prefab SA pe tot parcursul anului trecut.

Anul trecut fenomenul cel mai îngrijorător a fost creșterea inflației care a determinat scăderea cererii în piața materialelor pentru construcții, cauzată de scăderea puterii de cumpărare și orientarea către produse existențiale a consumatorilor.

În 2022 piața materialelor pentru construcții a fost la un nivel mai scăzut decât în anul anterior, cauza principală fiind scăderea puterii de cumpărare a consumatorilor.

”Referitor la piață de prefabricate din beton armat și precomprimat – elemente de autostrada, grinzi pentru poduri rutiere, putem spune că proiectele existente pentru infrastructură națională se derulează greoi. Piață materialelor pentru construcții încă se menține la un nivel modest datorită blocajelor financiare în domeniul investițional național”, afirmă managerii Prefab.

Climatul economic este în continuare caracterizat de fiscalitate excesivă și schimbătoare, existând riscul de creștere a impozitelor și taxelor pentru agenți economici în vederea finanțării cheltuielilor publice, legislație greoaie, birocrație exagerată în obținerea avizelor și autorizațiilor necesare funcționarii, risc valutar cu influență în prețul unor materii prime și materiale.

Nou proiect industrial, cu aproape 16 mii mp scd

Cifra de afaceri a Prefab înregistrată în anul 2022 a fost mai mică cu 4,65% față de cea din 2021.

Rezultatul din exploatare a fost de circa 10,63 milioane lei, față de 13,8 milioane lei înregistrat în anul 2021. Deprecierea a fost cauzată de creșterea costurilor de producție, cu impactat nefavorabil în marjele obținute.

Veniturile totale s-au ridicat la 98.588.633 lei, reprezentând 88.55% față de veniturile realizate în 2021.

În același timp, cheltuieli totale au fost de 89.576.432 lei, reprezentând 90.76% față cele din 2021.

În anul 2022 se obține un rezultat net de 7.756.629 lei, mai mic cu aprpe 29% față de cel din anul anterior (10.921.105 lei).

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie  2022

Sus