Oferte locuri de munca top

Un centru stiintific va fi realizat in Magurele cu 17 mil euro

Realizarea unui Centru pentru Optică de Mare Putere (COMP) la Măgurele a fost aprobată de Guvern.

Proiectul aparține Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară ”Horia Hulubei”.

Bugetul estimat pentru realizarea proiectului este de 17 milioane de euro, din care 12,5 milioane de euro vor fi destinate achiziției de tehnologie, echipamente și dotări.

Astfel, va fi realizată o clădire cu regimul de înălțime Parter + 1 etaj, dotată cu toate sistemele și echipamentele care să asigure funcțiunile și parametrii necesari activităților care se vor desfășura în cadrul Centrului COMP.

Soluția constructivă va urmări o dispunere optimă a funcțiunilor și realizarea unei construcții eficiente energetic, în paralel cu utilizarea unor materiale de calitate superioară. Deoarece climatizarea în clădire va fi asigurată din sistemul geotermal cu pompe de căldură de la ELI-NP, sunt întrunite condițiile pentru realizarea unei construcții cu eficiență energetică foarte ridicată și amprentă de carbon cu valoare scăzută.

De asemenea, clădirea va asigura o stabilitate ridicată a parametrilor de ambient din interiorul clădirii (temperatură, umiditate) și va asigura redundanța de funcționare a sistemelor și instalațiilor.

Aproape 9 mii mp de noi spatii industriale, propuse in provincie

Suprafața totală a investiției este de 3.000 mp, din care 2.100 mp reprezintă suprafața construită a Centrului și 900 mp – suprafețele pentru utilități, alei, drumuri și spații verzi.

Centrul va avea echipamente necesare pentru fabricarea și repararea componentelor optice de mare putere, care sunt utilizate la Infrastructura de Cercetare ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics) sau la alte centre de lasere de mare putere din România și din lume. Oglinzile fabricate local, cu costuri și durată de producție reduse, vor permite mărirea numărului și potențialului științific și aplicativ al experimentelor posibile la ELI-NP.

Din sfera academică, pentru acest proiect și-a manifestat interesul Universitatea din Osaka – Japonia, care a dezvoltat un prestigios centru de dezvoltare a laserelor de mare putere, inclusiv a opticii de mare putere (Institute of Laser Engineering), cu care ELI-NP a dezvoltat o colaborare.

Obiectivul va fi finanțat cu fonduri de la bugetul de stat, prin intermediul Programului național de construcții de interes public sau social, derulat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/ octombrie  2022

Sus