Oferte locuri de munca top

Constructiile au conditii propice de crestere anul viitor

Prognoza de iarnă privind evoluția sectorului construcțiilor în regiunea Europei de Sud este mai bună față de estimările anterioare realizate de Asociația Europeană de Prognoză în domeniul construcțiilor pentru Europa de Est – EECFA.

Astfel, cea mai mare piață a construcțiilor din Europa de Sud-Est analizată de EECFA, și anume România, este de așteptat să înregistreze o creștere moderată.

Ratele scăzute ale dobânzilor și excesul de lichiditate vor ajuta subsectorul rezidențial în expansiune, în timp ce construcțiile nerezidențiale vor continua să fie împiedicate de pandemie, având în vedere modificările legate de obiceiurile de muncă și diverse restricții.

Totodată, analiștii EECFA se așteaptă ca economia României să revină la nivelurile pre-pandemie în ce privește Produsul Intern Brut (PIB) până la sfârșitul anului 2021, după ce a crescut cu 7% în termeni reali. Comisia Europeană estimează că rata de creștere a PIB-ului României va rămâne peste media UE atât în ​​2022 (5,1%), cât și în 2023 (5,2%).Cu ajutorul fondurilor din cadrul Mecanismului pentru Redresare și Reziliență, construcțiile ar avea condiții propice pentru creștere. Se preconizează că producția totală de construcții în 2021 va scădea ușor (-0,3%), dar va reveni și va crește în 2022 și 2023. Construcțiile civile vor continua să aibă un potențial ridicat de creștere, pe baza RRF și a fondurilor de coeziune ale UE din perioada 2014-2020 și în ciuda dificultăților și întârzierilor continue în implementarea proiectelor.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2021

Sus