A fost propusă o soluție pentru construcțiile realizate fără obținerea documentelor obligatorii și cu branșamente ilegale la rețelele de utilități publice.
Propunerea legislativă a fost inițiată de Gabriela Firea și Lucian Romaşcanu, fiind sprijinită de mai mulți parlamentari PSD.
Dezvoltarea imobiliară este una dintre cele mai nereglementate afaceri din țara noastră. Pot fi construite și vândute locuințe către populație fără să fie impuse reguli speciale dezvoltatorilor. Aceștia sunt, de multe ori, persoane fizice sau societăți care se desființează după vânzarea clădirii.
În aceste condiții de adevărat vid legislativ pe piața dezvoltărilor rezidențiale, inițiatorii propun să fie posibilă branșarea temporară în cazul clădirilor deținute de persoane aflate în situații de vulnerabilitate, care au achiziționat locuințele cu bună credință.
De asemenea, ei propun să fie oferit locatarilor răgazul necesar rezolvării în instanță a situației în care se află.
Mai exact, parlamentarii propun o derogare de la prevederile Legii nr. 50/1991, astfel încât să fie permisă utilizarea construcțiilor neautorizate cu destinația de locuințe colective, date în folosință.
Nici in constructii salariile nu tin pasul cu cresterea inflatiei
Totodată, ei propun să fie permisă punerea în funcțiune a branşamentelor la utilitățile edilitare prin furnizarea de utilități urbane, pe o perioadă de timp limitată, respectiv până când primăria emite autorizația de construire și finalizează ”procedura de analiză a modului în care construcțiile corespund reglementărilor din documentațiile de urbanism aprobate pentru zona de amplasament”.
Perioada de timp nu ar putea depăși 6 luni de la momentul constatării utilizării de către organele de control abilitate.
Utilizarea ar fi permisă doar în cazul în care organele de control abilitate constată că locatarii fac parte din următoarele categorii: cumpărători de bună credință sau deținători ai unor drepturi reale asupra construcțiilor respective pe care le utilizează drept locuință și care se află în situații de vulnerabilitate generate de neîndeplinirea de către dezvoltator a obligațiilor privind autorizarea lucrărilor de construire.
Inițiatorii noului proiect legislativ subliniază faptul că acești cumpărători vulnerabili, de obicei persoane cu un nivel al veniturilor scăzut, au plătit sumele solicitate de diverși dezvoltatori fără a obține în schimb documentele care să ateste proprietatea și s-au mutat îniclădiri branşate ilegal la rețelele de utilități publice.
În unele cazuri, utilizarea unor branşamente ilegale a determinat producerea unor tragedii (incendii, explozii), iar acțiunea autorităților de control, care au decis sistarea furnizării de gaze sau curent electric, i-a pus pe locatari în situații disperate.
Propunerea legislativă nu are în vederea și responsabilitatea celor care au construit locuințe fără autorizație de construire, fără racordare la utilități, locuințe pe care le-au vândut populației.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2021
Solutiile propuse nu rezolva problema reala: construirea fara autorizatii valabile sau cu nerespectarea acestora.
Aceasta rezolvare nu ar face decat sa perpetueze situatia existenta si sa incurajeze construirea ilegala.
Cu alte cuvinte ar fi o gura (buna) de oxigen pentru incurajarea fenomenului de construire ilegala.
Practic, promotorii initiativei legislative vor sa vanda canapeaua in loc sa starpeasca adulterul.
Intr-o ţară civilizată cine crede că poate construi o clădire fără autorizație este pedepsit cu amenzi mari. Doar plata amenzii nu este suficientă. În plus, se poate decide și demolarea acesteia.
Când parlamentarii ajung să propună soluţii „de intrare în legalitate” a unor fapte, pe care chiar legislaţia existentă le-a considerat contravenţii sau infracţiuni, se încurajează practic construirea ilegală. Adică legea devine fărădelege!
Această propunere legislativă nu reprezintă un caz singular. Legea Nr. 7 /2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 50/1991 introduce la art. 37, al. (6) o altă prevedere care încurajează construirea ilegală.
„Dreptul de proprietate asupra construcțiilor se înscrie în cartea funciară în baza unui certificat de atestare …
În cazul construcțiilor pentru care execuția lucrărilor s-a realizat fără autorizație de construire, iar împlinirea termenului de prescripție prevăzut la art. 31 nu mai permite aplicarea sancțiunilor, certificatul de atestare/adeverința privind edificarea construcției va fi emis/emisă în baza unei expertize tehnice cu privire la respectarea cerințelor fundamentale aplicabile privind calitatea în construcții…”,
Noi ca simpli cetăţeni nu putem schimba lucrurile. Dar putem să lansăm un STRIGĂT, dacă dorim să se schimbe ceva. Schimbarea vine de la fiecare dintre noi.
Asociaţiile profesionale, cadrele didactice din mediul universitar consider că ar trebui să ia ATITUDINE faţă de derapajele politicienilor.