Oferte locuri de munca top

Legile achizitiilor publice au fost modificate prin OUG

Cele patru legi privind achizițiilor publice au fost modificate ieri de Guvern printr-o Ordonanță de Urgență. Din cauza întârzierilor în realizarea proiectelor de investiții finanțate din fonduri europene, riscăm să pierdem anul acesta peste 2 miliarde de euro la nivelul tuturor programelor operaționale. Cele mai mari sume ar putea fi pierdute în Programul Operațional Infrastructură Mare – 778 milioane de euro și  în Programul Operațional Regional – 740 milioane de euro.

Modificările aduse legilor achizițiilor publice vizează:

– clarificarea elementelor care țin de confidențialitatea ofertelor, sau a elementelor componente ale acestora,

– clarificarea și eliminarea situațiilor accidentale de excludere de la o procedură de atribuire din cauza întârzierilor la plata taxelor și impozitelor.

– transpunerea corectă și completă a directivelor europene privind achizițiile publice.

Totodată, modificările impun termene fixe de evaluare a ofertelor, detaliate pe tipuri de proceduri, pentru a urgenta procesul de achiziție publică și pentru a elimina blocajele cu caracter subiectiv.

Tot pentru prevenirea blocajelor subiective în absorbția fondurilor europene a mai fost introdusă în lege și obligația autorității contractante de a sancționa persoanele care se găsesc vinovate de tergiversarea atribuirii unui contract de achiziție publică.

 

Descarcati aici modificarile aduse legilor achiztiilor publice

 

 

 

 

 

Citiți și:

Blocuri noi de apartamente, intr-un cartier popular din Bucuresti

Ansamblu rezidential, dezvoltat din fonduri proprii in Bucuresti

In pregatire primul bloc, dintr-un nou ansamblu rezidential

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2020

Un comentariu;

  1. Gaitan Marius said:

    Directiva 2014/23/UE, Directiva 2014/24/UE si Directiva 2014/25/UE sunt foarte clare si explicite iar continutul acestora nu a suferit (inca) nici o modificare de la lansare. Este greu de inteles de ce in Romania Legile Achizitiilor Publice sunt pritocite, schimbate si adaptate de fiecare guvernare. De exemplu desi Directivele 2004/18/CE si 2004/17/CE ale PARLAMENTULUI EUROPEAN nu au suferit nici o modificare, OUG34/2006 a fost modificata de peste 100 de ori !
    Sper ca Legea 98/2016, Legea 99/2016 si Legea 100/2016 (si Normele de aplicare) adoptate in baza directivelor europene susmentionate sa nu aiba aceeasi soarta !

Sus