Oferte locuri de munca top

Instalatiile medii de ardere vor avea emisii limitate

Instalatiile medii de ardere vor avea emisii limitate, după intrarea în vigoare a proiectului de lege care cuprinde prevederi corespunzătoare unei Directive europene, proiect intrat în dezbatere publică.

Instalațiile medii de ardere sunt echipamente tehnice utilizate la scară largă în scopul generării de energie electrică, încălzirii spațiilor de locuit, asigurării căldurii/aburului necesar în procesele industriale etc, acestea fiind importante surse de emisii de dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NOx) și pulberi.

La nivelul Uniunii Europene emisiile de poluanți atmosferici proveniți de la arderea combustibililor în instalații cu o putere termică nominală egală sau mai mare de 1MW și mai mică de 50 MW sunt reglementate prin Directiva (UE) 2015/2193 privind limitarea emisiilor în atmosferă ale anumitor poluanți proveniți din instalațiile medii de ardere (Directiva MCP).

Noul proiect de lege are drept scop transpunerea în legislația națională a prevederilor Directivei 2015/2193/UE privind limitarea emisiilor în atmosferă ale anumitor poluanți proveniți de la instalații medii de ardere.

Proiectul de lege cuprinde prevederi corespunzătoare directivei sus menționate în care sunt stabilite: domeniul de aplicare și derogările prevăzute, obligațile de notificare /înregistrare /autorizare ale operatorilor care dețin instalații medii de ardere respectiv ale autorităților competente, dispozițiile privind valorile-limită ale emisiilor de dioxid de sulf, oxizi de azot și pulberi aplicabile instalațiilor existente și instalațiilor noi, cerințe de monitorizare, dispoziții/ obligații ale operatorilor care să asigure un mod eficace de punere în aplicare și executare a directivei, asigurarea dreptului de acces la informațiile privind instalațiile medii de ardere.

Prin prevederile proiectului de lege sunt reglementate emisiile de dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NOx) și pulberi în atmosferă, în scopul reducerii acestora și a riscului pe care le pot avea asupra sănătății umane și a mediului, fiind stabilite de asemenea norme de monitorizare a emisiilor de monoxid de carbon (CO).

Valorile limită de emisie stabilite în proiectul de lege vor fi aplicabile începând cu 20.12.2018 pentru instalații noi și începând cu anul 2025 sau 2030 pentru instalații existente, în funcție de puterea termică a acestora.

Proiectul de lege prevede de asemenea posibilitatea de aplicare de valori limită de emisii mai stricte decât cele prevăzute în directivă în zonele în care nu se respectă valorile limită privind calitatea aerului stabilite în Directiva nr.2008/50/CE a Parlamentului European.

 

Puteti transmite opinii/propuneri/sugestiipînă pe 17 noiembrie la Ministerul Mediului. Persoana de contact este: domnul Iliuta PARASCHIV, telefon: 021/4089595, email: iliuta.paraschiv@mmediu.ro   și doamna Lucia TRIF, e-mail: lucia.trif@mmediu.ro .

 

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor

 ARENA Constructiilor nov – dec 2017 (click aici)coperta-ac8-mare  ARENA Constructiilor , oct 2017  (click aici) coperta-ac7

 

Sus