Începând cu data de 1 august 2017, societățile care la data de 31 decembrie 2016 au realizat venituri cuprinse între 100.001 – 500.000 euro, sunt obligate la plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor. Este vorba de persoanele juridice române, care intră sub incidența Legii nr. 170 din 2016.
OUG nr. 3/2017 a introdus o cotă de impozitare de 1% pentru microîntreprinderile care au cel puţin un salariat angajat în baza unui contract de muncă, în condiţiile în care, până acum, întreprinderile cu un singur salariat aplicau o cotă de impozitare de 2%.
Ca și până acum, microîntreprinderile care nu au nici măcar un salariat vor aplica o cotă de impozitare de 3%, la fel ca până acum.
Măsura se va aplica în situația în care persoanele juridice române îndeplinesc și celelalte condiții prevăzute de Codul fiscal, respectiv:
* au realizat venituri, altele decât cele obținute din desfășurarea activităților în domeniul bancar, în domeniile asigurărilor și reasigurărilor, al pieței de capital, cu excepția persoanelor juridice care desfășoară activități de intermediere în aceste domenii, în domeniul jocurilor de noroc sau desfășoară activități de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor petroliere și gazelor naturale;
* au realizat venituri, altele decât cele din consultanță și management, în proporție de peste 80% din veniturile totale;
* capitalul social este deținut de persoane, altele decât statul și unitățile administrativ-teritoriale;
* nu se află în dizolvare, urmată de lichidare, înregistrată în registrul comerțului sau la instanțele judecătorești, potrivit legii.
Reprezentanții ANAF susțin că, prin prevederile Legii nr. 177 din 18 iulie 2017 privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 3 din 2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227 din 2015 privind Codul fiscal, au fost aduse completări și modificări ale regimului fiscal aplicabil veniturilor obținute de către persoanele juridice care, începând cu data de 1 ianuarie 2017 au fost supuse impunerii, potrivit regulilor impozitului specific.
Totodată, contribuabilii care intră sub incidența noilor reglementări au obligația ca, până la data de 25 august 2017, să comunice organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului de impunere, prin completarea și depunerea declarației 010 – „Declarație de înregistrare fiscală / Declarație de mențiuni / Declarație de radiere pentru persoane juridice, asocieri și alte entități fără personalitate juridică”.
Tot până la data de 25 august 2017, contribuabilii respectivi vor trebui să calculeze, să declare și să plătească impozitul specific, pentru activitatea aferentă codurilor CAEN prevăzute la art. 1 din Legea nr. 170 din 2016, respectiv impozitul pe profit – pentru cei care au și alte activități care nu fac obiectul impozitului specific, pentru perioada 1 ianuarie 2017 – 31 iulie 2017.
Impozitul specific unor activități aferent acestei perioade se determină prin împărțirea impozitului specific anual la 365 de zile și înmulțirea cu numărul de zile aferent perioadei 1 ianuarie 2017 – 31 iulie 2017. Pentru determinarea impozitului specific unor activități se aplică și celelalte reguli prevăzute de Legea nr. 170 din 2016.
Impozitul pe profit se determină luând în considerare veniturile și cheltuielile înregistrare în perioada 1 ianuarie 2017 – 31 iulie 2017 și se desființează prin depunerea formularului 101, până la data de 25 august 2017.
Contribuabilii care se încadrează în prevederile menționate anterior și care au depus deja formularul 100 cu privire la impozitul specific datoral pentru semestrul I 2017, respectiv impozitul pe profit pentru trimestrul II 2017, rectifică suma declarată prin depunerea declarației rectificative – formular 710 având completată cifra „zero” în coloana Suma datorată corectată.
Revista – Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia iul-aug 2017 (click aici)
TopJobs – Oferte locuri de munca in constructii (click aici)
Newsletter – Primesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!