Urare Craciun 2024

Proiectele de apa si apa uzata, analizate dupa cost-beneficiu

 apaFinanţarea proiectelor de infrastructură de apă şi apă uzată se va realiza după un cadru normativ comun atât pentru proiectele europene, cât şi pentru cele din fonduri bugetare.

O Metodologie de analiză cost-beneficiu pentru investiţiile în infrastructura de apă va fi aplicată proiectelor ce vor fi finanţate atât din fondurile europene structurale şi de investiţii în cadrul perioadei de programare financiară 2014-2020, cât şi din alte fonduri publice naţionale.

Principalele modificări vizează aplicarea unei politici tarifare unitare și obligativitatea fiecărui operator care accesează fonduri publice pentru dezvoltarea infrastructurii de apă şi canalizare de a stabili şi implementa o strategie tarifară pe cel puţin cinci ani calculată pe baza principiilor din Metodologia de analiză cost-beneficiu pentru investiţiile în infrastructura de apă.

Operatorii de apă vor fi obligaţi ca pentru toate investiţiile din sector să aplice principiile proiectelor generatoare de venit, prin luarea în considerare a veniturilor viitoare rezultate din încasarea tarifului în calculul nivelului de grant.

Noua metodologie presupune organizarea serviciului public de alimentare cu apă şi de canalizare ca serviciu public de interes local, specializat, cu personalitate juridică. Această entitate va avea o perioadă tranzitorie de cel mult un an de la modificarea legislaţiei pentru uniformizarea modului de includere a diverselor costuri în tarif. În acest interval se va organiza o contabilitate separată.

Principalele motive ale modificărilor legislative propuse sunt existenţa unor fonduri naţionale mai uşor de accesat, rezistenţa din partea autorităţilor locale în participarea la astfel de proiecte europene, finanţarea integrală a proiectelor din alte surse care duce la lipsa de implicare a beneficiarilor.

La acestea se adaugă necesitatea de a respecta principiul „poluatorul plăteşte”. Legiuitorul preconizează avantaje ulterioare care vor permite prin supracontractare introducerea unor noi proiecte în cadrul POIM.

Prin Programul Operational Infrastructură Mare (POIM) sunt alocate aproximativ 3 miliarde euro, acoperind doar parţial nevoile de investiţii din proiectele aflate în pregătire. O finanţare suplimentară va fi asigurată şi prin Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală, prin măsura de dezvoltare a infrastructurii în mediul rural prin care sunt prioritizate proiectele în infrastructura de apă şi apă uzată în aglomerările între 2 mii şi 10 mii de locuitori.

România are nevoie de investiţii în sectorul de apă şi apă uzată de 13,8 miliarde de euro pentru a se conforma standardelor europene. Din totalul de investiţii necesare 5,8 miliarde de euro sunt necesare pentru sectorul de alimentare cu apă şi 8 miliarde de euro în sectorul de apă uzată.

Observatiile si propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa pe adresa de e-mail cristina.albulescu@mdrap.ro, nr. de fax 0372 111 684 sau la nr. de tel: 0372.111.511. Termenul limita pana la care se pot transmite propuneri este pana pe 18 august.

Descarcati aici varianta integrală a metodologiei propuse

 

 

Revista – Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia iul-aug 2017 (click aici)

TopJobs  –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

Newsletter – Primesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

 

Sus