Nu există cetățean care să nu-și dorească o locuință cu tot confortul (apă, canalizare, căldură și energie electrică), care să se poată deplasa în condiții de siguranță și rapiditate la serviciu, să-și înscrie copii la o școală sau grădiniță în apropierea casei, să poată să apeleze la servicii medicale în apropierea locuinței sale, să joace un fotbal cu prietenii în weekend într-o sală de sport și, de ce nu, seara să meargă cu familia la un spectacol de teatru – este opinia consemnată în noul Program de Guvernare.
Mai mult, guvernanții se înreabă retoric, în același document:
„Este ceva ideal? Este prea mult pentru ceea își poate dori un cetățean? Există în România de azi cetățeni care să nu aibă cel puțin una din aceste nevoi simple? Da, o să auzim voci, care ne vor spune, în București, în Iași, în Constanța, în Timișoara, de fapt în marile orașe ale țării. Da, poate că cetățenii din aceste orașe nu mai au nevoi simple, dar ei au nevoi complexe: nu mai vor să piardă timp în trafic sau la ghișee, vor să plătească totul online, vor mai mult verde. Cine trebuie să rezolve aceste nevoi ale cetățeanului? El? Să se mute din București la Măgurele pentru mai mult verde? De la Tecuci la București pentru servicii medicale specializate?”
În noul Program de Guvernare, guvernanții spun că răspunsul este simplu și, în același timp, foarte complex: cel care trebuie să aibă grijă de nevoile cetățeanului este statul, prin toate structurile sale administrative. Statul este cel care trebuie să creeze condițiile pentru a asigura nevoile cetățenilor, prin asigurarea infrastructurii de bază (apă-canalizare, școli, spitale, drumuri etc.) la nivelul tuturor localităților.
În plus, o prioritate a noului Executiv o reprezintă continuarea proiectului de descentralizare.
Aceasta este viziunea Guvernului Tudose privind administrația publică, motiv pentru care noul cabinet format din PSD și ALDE propune o serie de măsuri, precum asigurarea pachetului minim de servicii publice în fiecare localitate din mediul rural.
Așadar, pentru perioada 2017 – 2020, Guvernul propune definirea și asigurarea sumelor necesare, din bugetul de stat sau din fonduri nerambursabile, pentru implementarea pachetului minim de servicii publice din fiecare localitate, denumit generic 10S: Sănătate (dispensar medical rural, centru medical de permanență), Educație (școli, grădinițe, creșe), Apă-canalizare (conformarea cu țintele obligatorii ale Directivei de apă-canal 91/271/EC), Energie termică, electric (iluminat public), Transport, drumuri (modernizarea sau reabilitarea drumurilor comunale, județene, a străzilor, a zonelor pietonale, a podurilor, pasajelor și a pistelor de bibiclete), Salubrizare (conformare cu țintele obligatorii), Cultură (cămin cultural), Culte (reabilitare lăcașe de cult), Sport (construirea sau modernizarea bazelor sportive pentru sport de masă și performanță), Locuință (locuințe speciale, locuințe pentru tineri, locuințe de serviciu pentru specialiști, clădiri cu risc seismic).
Obiectivul va fi asigurat prin finanțarea prioritară a investițiilor din 10S, Programul prioritar „Modernizarea Satului Românesc”, precum și prin prioritizarea și comasarea tuturor programelor de finanțare a pachetului de bază într-un singur program (PNDL), cu un singur minister integrator și cu aceleași reguli de implementare. De asemenea, Guvernul va pune accent pe monitorizarea și evaluarea gradului de îndeplinire a țintelor asumate din 10S și prezentarea anuală a situației pe fiecare localitate a stadiului de îndeplinire a acestora.
Guvernul oferă câteva exemple de ținte, care se corelează cu celelalte capitole din Programul de Guvernare, precum: creșterea procentului de racordare la serviciile de apă de la 77% în prezent, la 87% până în 2020; creșterea procentului de racordare la serviciile de canalizare de la 34% în prezent, la 60% până în 2020; creșterea procentului de drumuri modernizate de la 38% în prezent, la 61% până în 2020; creșterea procentului de proprietăți cadastrate și înregistrate de la 40% în prezent, la 80% locuințe și 100% la terenuri agricole; 100% școli cu autorizație de funcționare până în 2020.
Pentru realizarea obiectivelor din pachetul minim de servicii, Guvernul Tudose susține alocarea următoarelor resurse financiare:
* Program de investiții pentru modernizarea drumurilor județene (2017-2020) – 2,7 miliarde de euro (946 milioane de euro fonduri nerambursabile și 1,774 miliarde de euro de la bugetul de stat);
* Program de investiții pentru modernizarea drumurilor comunale (2017-2020) – 3,8 miliarde de euro (440 milioane de euro fonduri nerambursabile și 3,428 miliarde de euro de la bugetul de stat);
* Program de investiții pentru serviciile de Apă-Canal (2017-2020) – 5,89 miliarde de euro (3 miliarde de euro fonduri nerambursabile și 2,89 miliarde de euro de la bugetul de stat);
* Program de investiții pentru servicii de cadastru (2017-2020) – 913 milioane de euro (313 milioane de euro fonduri nerambursabile și 600 milioane de lei de la bugetul de stat);
* Program de investiții în termoizolarea locuințelor (2017-2020) – 2,1 miliarde de euro (1,1 miliarde de euro fonduri nerambursabile și 1 miliard de euro de la bugetul de stat);
* Program de investiții în infrastructură socială în zone rurale (educație, sănătate, cultură, sport) (2017-2020) – 1,3 miliarde de euro (522 milioane de euro fonduri nerambursabile și 788 milioane de euro de la bugetul de stat;
* Program pentru construcția de locuințe publice pentru tineri, persoane aflate în dificultate (venituri reduse, chiariși evacuați etc.) și locuințe de serviciu pentru medici, profesori, personalul din apărare și siguranță publică (2.500 de locuințe).
Revista – Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia iunie 2017 (click aici)
TopJobs – Oferte locuri de munca in constructii (click aici)
Newsletter – Primesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!