Solplanet x AeroFix

Jumătate din gazoductul TANAP ar putea fi construit până la sfârșitul anului

poza-5Lucrările la gazoductul trans-anatolian TANAP ar putea fi definitivate în proporţie de 55% până la sfârșitul acestui an au declarat oficiali ai Guvernului turc.

Ministrul Energiei din Turcia, Berat Albayrak, a declarat pentru presa locală că Turcia se îndreaptă către crearea unui hub energetic și urmărește cu succes o politică de diversificare energetică.

“Tintim către stabilirea unui centru energetic de transfer în Turcia. În linie cu acest obiectiv proiecte precum TANAP și Turkish Stream vor contribui la formarea acestui centru. Am accelerat, de asemenea, eforturile către lansarea depozitului de gaz natural lichefiat (LNG) și a Floating Storage Regasification (FSRU) unităţi ce vor fi construite în Turcia pentru prima dată”, a precizat sursa citată, potrivit novinite.com.

Turkish Stream este un gazoduct a cărui construcţie a fost anunţată ca înlocuind proiectul rusesc South Stream care ar fi alimentat Europa cu gaz rusesc prin Bulgaria, Serbia și Ungaria.

TANAP a fost iniţiat proiectat la o capacitate de transfer de 16 miliarde de mc de gaz natural anual. Aproape 6 miliarde de mc ar acoperi consumul domestic al Turciei iar restul ar fi transferat către Europa.

Transferul către Europa depinde și de construcţia gazoductului Trans-Adriatic, dar și de conducta Ioniano-Adriatică din Sud-Estul Europei, mai precizează agenţia bulgară.

Sus