Solplanet x AeroFix

Cum evolueaza salariul mediu net în construcții

poza-3Câștigurile salariale ale agenților imobiliari cresc mai accelerat decât cele ale angajaților din construcții. Astfel, pe perioada septembrie 2015 – septembrie 2016, câștigul mediu net în constructii a crescut cu 14,2%, similar creșterii înregistrate de salariul mediu net per economie. In același timp, câștigul mediu net din domeniul tranzacțiilor imobiliare a urcat cu circa 24%, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică. Se remarcă însă o scădere destul de abruptă a salariilor agențiilor imobiliari în luna septembrie 2016.

La nivelul întregii economii, în luna septembrie a acestui an, câștigul mediu net a fost de 2094 lei, în ramura construcții a fost de 1581 lei iar în tranzacțiile imobiliare a fost de 1926 lei.

Aceasta față de septembrie 2015 când caștigul mediu net la nivelul întregii economii a fost de 1833 lei, în ramura construcții a fost de 1385 lei iar în tranzacțiile imobiliare a fost de 1554 lei.

În graficul atasat se observă că în cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial. Acestea sunt determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie).  Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

 

Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia nov – dec 2016

Sus