Oferte locuri de munca top

1,4 mld. euro abosorbite prin POR

phpThumb_generated_thumbnailjpgProgramul Operaţional Regional a ajuns în luna august 2014 la un grad de absorbţie de 55,42%, suma absorbită fiind de 1,4 miliarde euro, potrivit datelor publicate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
În perioada ianuarie 2007- mai 2012, sumele care au fost absorbite prin acelaşi program au fost de 656 milioane de euro, deci un grad de absorbţie de 17,6%.
Creşterea gradului de absorbţie s-a datorat în primul rând măsurilor luate de România pentru înlocuirea sistemului de rambursare cu sistemul de decontare.
Reprezentanţii MDRAP au precizat:  “N-au mai fost obligaţi beneficiarii să facă întâi plăţile din bugetele proprii, bugete locale sau bugetele firmelor private. Erau obligaţi să meargă în bancă, să facă plata cu costurile aferente, iar banii îi primeau în două-trei-şase luni; au fost cazuri când s-a depăşit şi un an de zile până când au primit banii înapoi din rambursările europene. Mecanismul acum este foarte simplu – majoritatea dintre dumneavoastră îl ştiţi: documentele de plată se transmit la minister, în trei zile se face plata dintr-un buffer pe care l-a constituit Ministerul de Finanţe şi în 2013, şi în 2014, iar orice întârziere de la Comisia Europeană nu este suportată de beneficiar – şi atunci nici autorităţile locale, nici instituţiile publice, nici firmele private nu mai sunt obligate să ia bani din bancă şi să suporte din bugetele proprii”.
Au fost luate măsuri şi în ceea ce priveşte folosirea sistemului de supracontractare.
“la orice proiect care se finanţează, pe parcursul procedurilor de achiziţie, sigur că preţul iniţial se duce mai jos şi lucrarea se contractează cu o sumă mai mică decât cea care a fost scoasă la licitaţie. Toate aceste sume, pentru a nu fi pierdute din cauza timpului, sunt evaluate şi Guvernul a aprobat supracontractarea în aşa fel încât, la orice economie care se face din fiecare procedură de achiziţie, banii sunt deja disponibilizaţi – şi am eliminat riscul ca, la finalul perioadei, să avem bani necheltuiţi pentru că au fost licitaţii – ca, de altfel, toate licitaţiile care sunt cu preţuri mai mici – şi rămân sume pe care nu le mai putem aloca pentru că nu va mai fi timp pentru finalizarea investiţiilor respective”, potrivit reprezentanţilor MDRAP.
O altă măsură adoptată de Guvern în 2013 a fost suportarea corecţiilor financiare de la bugetul de stat, cu excepţia acelor corecţii financiare care au generat cercetări penale sau, mai grav, care au ajuns la OLAF.
Programul Operaţional Regional a avut o alocare iniţială de 3,7 miliarde de euro, la care s-au mai adăugat 240 de milioane de euro realocări din Programul Operaţional Sectorial de Transport şi din POS-ul de Mediu, utilizate în principal pentru reabilitarea şcolilor.
Pentru 2014, ţinta de absorbţie prevăzută pentru Programul Operaţional Regional ne va conduce la un grad de absorbţie de aproximativ 67-70%. La finalul lui 2015 absorbţia trebuia trebuie să ajungă la un nivel de 100%.

Sus