Solplanet x AeroFix

99 de proiecte de investitii au primit finantare de la stat

A fost deblocată finanțarea proiectelor aflate în execuție, realizate prin Fondul de Dezvoltare și Investiții. Cele 99 de proiecte ce vor primi finanțare vizează lucrări pentru drumuri de interes local, respectiv lucrări de apă, canalizare și de introduceri de gaze.

Guvernul a alocat peste 150 de milioane de lei administrațiilor locale pentru finanțarea cheltuielilor aferente proiectelor de investiții din cadrul FDI, în cadrul contractelor de finanțare în derulare.

Finanțarea a fost blocată întrucât Fondul de Dezvoltare și Investiții a fost transferat de la Comisia Națională de Prognoză și Statistică, la Ministerul Dezvoltării, însă fără acoperire bugetară.

Astfel, autoritățile publice locale, care au depus cerere în acest sens pot primi finanțare. Suma totală a cererilor de finanțare este de 153.031.537 lei. Pot fi decontate cheltuielile efectuate până la data de 9 ianuarie 2020, din contractele aflate încă în vigoare.

Ordonanța de Urgență aprobată de Guvern prevede, totodată, ca, în termen de 15 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare, beneficiarii proiectelor de investiții pentru care există contracte de finanțare în derulare să depună o solicitare de transfer a sumelor, însoțită de documentele justificative.

Nedepunerea solicitării la termen va atrage decăderea beneficiarilor din dreptul de a solicita transferul sumelor de la bugetul de stat pentru plata cheltuielilor eligibile. De asemenea, sumele achitate de beneficiari până la data intrării în vigoare a ordonanței, reprezentând contribuția proprie la proiect, nu vor fi restituite.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2021

Sus