Oferte locuri de munca top

90 mil euro pentru dezvoltarea localitatilor din Bihor

Au fost semnate contracte de finanțare, în valoare de 90 milioane de euro, pentru dezvoltarea unor proiecte de investiții în 11 localități din județul Bihor.

Proiectele semnate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene sunt finanțate prin Programul Operațional Infrastructură Mare și vizează sectorul de apă și apă uzată, gestionarea deșeurilor și energie verde.

Ministrul Marcel Boloș a declarat: ”Peste 70.000 de locuitori din județ vor avea acces la rețeaua de apă, vor exista 16 centre de colectare a deșeurilor prin aport voluntar, iar municipiul Oradea va avea un parc fotovoltaic cu peste 15.000 de panouri. Toate aceste proiecte fiind finanțate prin POIM.

Investiții în sectorul de apă și apă uzată

Primul contract de finanțare este cuprins în ”Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Bihor, în perioada 2014-2020” și are o valoare totală de 58,8 milioane euro.

Acesta vizează extinderea cu 87 km a rețelei de apă și apă uzată în 10 unități administrativ – teritoriale din județ.

Al doilea contract semnat în sectorul de apă și apă uzată, în valoare de 2,3 milioane euro, va asigura optimizarea infrastructurii de apă și digitalizarea serviciilor oferite de Compania de Apă Oradea.

Proiectul include o componentă de contorizare inteligentă ce urmează a fi implementată în 7 unități administrativ – teritoriale din județ.

Parc fotovoltaic de 12,5 hectare

16,44 milioane euro vor fi investiți în municipiul Oradea prin proiectul Parc fotovoltaic amplasament strada Matei Corvin, pe o suprafață de 12,5 hectare.

În domeniul energiei verzi, un al doilea contract semnat, în valoare de 4,34 milioane euro vizează îmbunătățirea eficienței energetice prin utilizarea energiei din surse regenerabile pentru consum propriu la nivelul Companiei de Apă Oradea.

*

Conform calendarului stabilit pentru lansarea apelurilor prin programele aferente Politicii de Coeziune în 2023, în a doua jumătate a acestui an vor fi lansate toate apelurile pentru proiecte de investiții în domenii precum apă și apă uzată, eficiență energetică, gestionarea deșeurilor sau infrastructura de gaze finanțate prin Programul Dezvoltare Durabilă (PDD).

În total, până la finele acestui an vor fi deschise în cadrul acestui program 16 apeluri de proiecte în valoare de 5,25 miliarde de euro.

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 2/ aprilie  2023

Sus