Aproximativ 9% dintre firmele cu participaţie din capital străin aveau ca obiect de activitate construcţiile în luna ianuarie 2015, în creştere cu 0,2% faţă de valorile înregistrate la începutul anului 2014.
În acelaşi timp numărul firmelor finanţate de capital străin care se ocupă de tranzacţii imobiliare este în scădere cu 0,2% până la 11,02% în ianuarie 2015 faţă de ianuarie 2014, potrivit unui raport emis de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.
Cele mai puţine firme cu capital străin sunt în domeniul administraţiei publice şi învăţământului, sub 1% urmate de agenţii economici de enegie electrică şi termică, gaze şi apă al căror număr reprezintă 1,7% din totalul firmelor finanţate din surse externe.
În funcţie de valoarea capitalului social subscris construcţiile totalizează 7,6% din volumul investiţiilor străine, în scădere cu 0,2% faţă de 2014.
Valoarea investiţiilor străine în afacerile cu tranzacţii imobiliare are o pondere de 4,98% menţinându-se la o valoare constantă faţă de raportul anului precedent.
Cei mai mulţi bani străini merg către industria extractivă şi prelucrătoare (35%) în timp ce cele mai multe firme cu capital străin au ca obiect de activitate comerţul şi repararea autovehiculelor (39% din totalul companiilor).
Primii trei investitori străini în funcţie de numărul firmelor cu capital străin din România sunt Italia, Germania şi Turcia, cu un număr de firme cuprins între 39 de mii şi 19 mii. În funcţie de valoarea capitalului subscris pe primele trei locuri se situează Olanda, Austria şi Germania cu o valoare a capitalului de 31, 18 respectiv 14 miliarde de lei.