Oferte locuri de munca top

Achizitii publice: modificari fiscale privind plati anticipate si facturarea electronica

Noi modificări fiscale au fost propuse în domeniul achizițiilor publice în legătură cu plățile anticipate, precum și pentru facturarea electronică. Noile prevederi urmează să fie implementate prin Ordonanță de Urgență, odată aprobate de către Guvern.

Plățile anticipate

Prin proiectul de OUG a fost propus ca pentru contribuabilii care aplică sistemul de declarare şi plată a impozitului pe profit anual, cu plăţi anticipate efectuate trimestrial, plata anticipată aferentă trimestrului IV să se datoreze la nivelul sumei calculate pentru trimestrul III al anului fiscal 2020 sau la nivelul sumei calculate pentru trimestrul precedent, urmând ca definitivarea să se efectueze până la 25 martie 2021. Pentru contribuabilii cu an fiscal modificat, definitivarea va putea avea un alt termen.

Facturarea electronică în domeniul achizițiilor publice

Pentru domeniul achizițiilor publice a fost propus ca Ministerul Finanțelor Publice să fie instituția care să definească specificațiile de utilizare a elementelor de bază ale facturii electronice conform standardului SR EN 16931, iar transmiterea facturilor electronice să se realizeze prin intermediul sistemului informatic deținut.

Astfel, informațiile aferente facturilor electronice conexe contractelor de achiziție publică/sectorială, contractelor de concesiune de lucrări sau servicii sau contractelor de achiziții publice din domeniul apărării și securității vor fi transmise prin intermediul sistemului informatic al Ministerului Finanțelor Publice. Autorităţile contractante şi entităţile contractante vor avea acces la facturile emise în formă electronică prin intermediul sistemului național de raportare al Ministerului Finanțelor Publice, acestea fiind corelate cu Sistemul electronic de achiziții publice SEAP, în conformitate cu standardul OCDS.

Ministerul Finanțelor Publice va gestiona sistemul informatic prin intermediul căruia

se transmit facturile electronice si se verifică autenticitatea, originea si integritatea conținutului,

iar autoritățile contractante şi entităţile contractante trebuie să verifice legalitatea facturilor emise în formă electronică, în conformitate cu prevederile legale in vigoare.

 

Descărcați aici Proiectul OUG

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus