Oferte locuri de munca top

35 mil euro pentru modernizarea a sase muzee si case memoriale

Au fost semnate contractele de finanțare pentru înființarea, restaurarea și modernizarea a șase muzee și case memoriale, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Valoarea totală a contractelor semnate este de 35 milioane de euro.

Prin contractele semnate vor fi finanțate:

* Muzeul identităților și conflictelor transilvănene (Florești) – 15 milioane de euro

Noul complex muzeal nou din județul Cluj este conceput ca extindere a Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

Acest muzeu prezintă în format fizic și digital istoria tuturor etniilor care au trăit pe teritoriul Transilvaniei de-a lungul istoriei, modul lor de interacțiune și conviețuire.

Se prevede depozitarea, conservarea, restaurarea și digitalizarea patrimoniului Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, realizarea expozițiilor interactive, crearea de module de educație muzeală și de cunoaștere a patrimoniului pentru școlile și instituțiile de cultură din România, și dezvoltarea unui centru al comunității pentru păstrarea și dezvoltarea identităților și pentru o mai bună cunoaștere a istoriei comune.

Materiale de constructii: dupa usoare ieftiniri continua seria scumpirilor

* Memorialul Revoluției-decembrie 1989 (Timișoara) – 3,8 milioane euro

Creionarea unui Traseu al Revoluției din 1989, în contextul proiectului ”Timișoara Capitală Europeană a Culturii” care are ca scop regândirea modului în care este reflectată revoluția în spațiul public.

Acest traseu presupune reamenajarea spațiilor publice pentru a marca punctele centrale ale acelor zile din decembrie 1989: Piața Maria, Podul Maria, Piața Victoriei, Opera (Palatul Culturii), Piața Libertății, Piața Sf. Gheorghe, fostul sediu judeţean al P.C.R. (actuala prefectură), Podul Decebal, Parcul Poporului și ”Complexul Memorial” din Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei.

* Memorialul Victimelor (Sighetul Marmației) – 1,74 milioane euro

Muzeul de la Sighet dedicat victimelor comunismului este singurul obiectiv din România care a obținut titlul Marca Patrimoniului European.

Investițiile finanțate prin PNRR presupun realizarea unui spațiu expozițional, a unui centru multifuncțional dedicat programelor educaționale și de cercetare, care presupune achiziționarea unei clădiri în imediata vecinătate a Memorialului, legată istoric de clădirea fostei închisori (fostă clădire administrativă).

* Muzeul Industrializării forțate și al dezrădăcinării (Satu Mare) – 4,2 milioane euro

Scopul proiectului este să colecteze, să digitalizeze și să prezinte procesul de industrializare forțată, prin conversia unei clădiri simbolice într-un muzeu reprezentativ, în care elemente autentice din acea perioadă și tehnologii digitale oferă vizitatorilor o experiență unică și memorabilă.

Prin acest proiect, se va da o nouă destinație unui clădiri de patrimoniu aflată într-o stare degradată, edificarea acestui muzeu contribuind astfel și la reabilitarea respectivei zone a municipiul Satu Mare.

Hala de productie, cu peste 5 mii mp sc, in curs de autorizare

* Râpa Robilor (Aiud) – 0,46 milioane euro

În perioada comunistă, penitenciarul din Aiud a fost una din cele mai dure închisori ale sistemului represiv din România.

În anul 1992, deținuții care au supraviețuit acestei închisori, au luat decizia de a ridica un monument numit “Calvarul Aiudului”, înalt de 18 metri, lat de 6 metri și lung de 27 de metri, pe “Râpa Robilor”, locul unde au fost îngropați deținuții decedați în penitenciar.

Prin proiectul finanțat din PNRR se vor realiza spații expoziționale prin construirea unei clădiri adecvate acestei destinații.

* Muzeul ororilor comunismului (Sfântu Gheorghe) – 9,59 milioane de euro

Baza muzeului o va reprezenta expoziția permanentă, care prezintă perioada comunismului în toate aspectele sale, de la apariția ei până la schimbarea regimului din 1989. Amenajarea acestei expoziții prin combinația obiectelor autentice și a tehnologiei digitale va asigura vizitatorilor o experiență unică de a retrăi și a cunoaște trecutul recent.

Muzeul va avea un spațiu multifuncțional pentru expoziții tematice, dar și lansări de carte sau prezentări de filme.

Componenta 11 – Turism și Cultură din PNRR, prin care sunt finanțate aceste investiții, dispune de o alocare totală de 449 milioane de euro.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/ octombrie  2022

Sus