Solplanet x AeroFix

250 mil euro vor fi imprumutati pentru Spitalul Regional de Urgenta Iasi

Pentru susținerea proiectului de construirea a Spitalului Regional de Urgență Iași, Guvernul a aprobat ieri acordul de principiu pentru un credit de 250 milioane de euro. Statul român va contracta împrumutul de la Banca Europeană de Investiții.

Următorul pas este transmiterea cererii de finanţare către BEI, urmând a fi parcurse ulterior etapele pentru negocierea, semnarea și aprobarea contractului de finanțare.

Proiectul SRU Iași are o valoare totală de circa 500 milioane de euro, conform indicatorilor tehnico – economici deja aprobați.

Această valoare cuprinde costurile legate de construcție, echipamente tehnologice și alte cheltuieli specifice conform devizului (proiectare și asistență, comisioane și taxe, probe tehnologice și teste și alte cheltuieli diverse și neprevăzute).

Noul Spital Regional de Urgență Iași va înlocui infrastructura învechită și fragmentată a Spitalului Clinic Județean de Urgență Iași cu o structură modernă.

Clădirea va avea 7 nivele, cu 2 etaje la subsol ce vor cuprinde și o parcare. Partea supraterană va avea o porțiune orizontală ce va găzdui serviciile de diagnostic, intervenții și tratament și trei turnuri cu secțiune pătrată pentru unitățile de spitalizare.

Pe acoperișul clădirii va fi construit un heliport H3.

Spitalul va fi organizat pe centre de îngrijire, grupate pe patologii înrudite și va avea 850 de paturi de spitalizare continuă, 60 paturi de urgență, 45 de paturi pentru spitalizare de zi, 70 de cabinete ambulatorii, 19 săli de operație, servicii avansate de imagistică, radiologie intervențională, endoscopie, cardiologie intervențională, neuroștiințe, etc.

Realizarea Spitalul Regional de Urgență Iași face parte din investițiile pe care le are în vedere Guvernul în ceea ce privește crearea unei rețele de opt spitale strategice, iar primele pentru care se fac demersuri sunt cele din Iași, Cluj și Craiova.

În prezent, pentru SRU Iași, licitațiile pentru servicii de proiectare și verificatori de proiecte sunt încă în desfășurare, într-o etapă avansată.

Durata de realizare a proiectului este de 7 ani.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/octombrie 2020

Sus