Oferte locuri de munca top

2015 ar putea fi cel mai bun an pentru imobiliare, din 2007

6Volumul tranzacţiilor imobiliare comerciale a crescut pe piaţa europeană cu 29%, până la 104,9 miliarde euro, în primul semestru din 2015 faţă de aceeaşi perioadă din 2014. În România volumul tranzacţiilor a crescut cu 14,9% în ultimele 12 luni, potrivit unui studiu realizat de Knight Frank.

Pentru anul 2015, volumul investiţiilor este prevăzut să ajungă la 230 miliarde euro, ceea ce l-ar transforma în cel mai bun an din 2007 până în prezent.

În semestrul1 2015 s-au înregistrat volume crescute de investiţii, atât în centrul cât şi în restul Europei. Cele mai mari două pieţe europene, Marea Britanie şi Germania, au debutat puternic în semestrul 1, oferind un impuls semnificativ pentru restul. Marea Britanie urmează să atingă un an record pentru investiţii, în timp ce piaţa germană a fost susţinută de performanţele puternice din Frankfurt şi Berlin.

Din momentul în care investitorii au reconsiderat marjele de risc şi au căutat valoare pe pieţele secundare, a revenit şi activitatea în restul Europei. Spania şi Irlanda, care au condus la revenirea pieţei în ultimele 18 luni, continuă să atragă un nivel sporit de investiţii, dar creşterile de activitate cele mai impresionante în semestrul 1 vin din Italia şi Portugalia.

S-a observat o scădere generalizată a ratelor de capitalizare (yield-urilor) pentru piaţa de birouri de Clasa A, acestea suferind o compresie în oraşe cum ar fi Amsterdam, Lisabona, Madrid, Milano şi Paris în trimestrul 2 2015. Media ponderată Knight Frank a ratelor de capitalizare (yield-urilor) europene pentru clădirile de birouri a ajuns la 4,9%, cel mai scăzut nivel din trimestrul 3 2007.

În timp ce activitatea de investiţii este sporită în majoritatea pieţelor europene, tendinţele pe piaţa chiriaşilor rămân variate. Creşterea chiriilor a fost neuniformă în trimestrul 2, Dublin, Madrid şi Viena se numară printre puţinele pieţe europene care au înregistrat creşteri ale chiriilor pentru birourile de Clasa A. Cu toate acestea, o creştere a chiriilor este aşteptată pe termen mediu, ţinând cont de îmbunătăţirea economiei europene şi scăderea nivelului de spaţii disponibile, mai ales pentru birourile din zona CBD.

Andrew Sim, Head of European Capital Markets, Knight Frank, a comentat: „Volumele de investiţii continuă să crească datorită cererii internaţionale puternice pentru proprietăţile comerciale europene, în special din partea investitorilor americani, dar şi datorită creşterii numărului de oferte de portofolii mari. Aceste tendinţe sunt aşteptate să continue în restul anului, astfel prognozăm că investiţiile europene anuale în 2015 vor fi mai mari cu 20% faţă de 2014. În Europa volumul de tranzacţii se apropie de nivelurile înregistrate în piaţa din 2007 şi mai multe ţări pot stabili recorduri în acest an.”

Sus