Oferte locuri de munca top

15 companii din domeniul rutier, supectate de intelegeri anticoncurentiale

Nu mai puțin de 15 companii sunt suspectate de Consiliul Concurenței că ar fi avut înțelegeri anticoncurențiale în cadrul unei proceduri de achiziție publică. Companiile activează pe piața comercializării și execuției mijloacelor de semnalizare rutieră din România.

Autoritatea de concurență are indicii că firmele care au participat la procedura de achiziție publică inițiată de Administraţia Străzilor Bucureşti în 2017, au realizat înțelegeri anticoncurențiale.

Companiile investigate sunt:

* Anduna Servimob SRL;

* Consitrans SRL;

* Dual Man SRL;

* Dumava Semnalizare SRL;

* Eurocerad International SRL;

* Euro Construct Trading 98 SRL;

* Gamida Euromark SRL;

* Girod Semnalizare Rutieră SRL;

* Komora SRL;

* Lindor Ideal Construct SRL;

* Marad Concept SRL;

* Omnia Via Signa SRL;

* Telor Invest SRL;

* Tehnosmart Construct SRL;

* Vesta Investment SRL.

Această investigație a rezultat prin conexarea a două investigații, care aveau același obiect, inițiate de Consiliul Concurenței la sfârșitul anului trecut.

Prima se referea la comportamentul companiilor Anduna Servimob SRL, Dual Man SRL, Eurocerad International SRL, Komora SRL, Lindor Ideal Construct SRL, Marad Concept SRL și Vesta Investment SRL, cel puțin în cadrul participării la procedura de achiziție publică având ca obiect „Proiectare şi execuţie semnalizare rutieră orizontală şi verticală pe străzile aflate în Municipiul Bucureşti”, inițiată de Administraţia Străzilor Bucureşti în 2017.

Consiliul Concurenței are indicii că Anduna Servimob SRL și Vesta Investment SRL nu s-au concurat la proceduri de achiziție publică, organizate începând cu anul 2017. Acest aspect ar putea sugera o posibilă intenție de împărțire a contractelor.

În acest fel, companiile încearcă să îşi asigure câştigarea procedurilor de achiziţie publică în condiţii mai puţin competitive şi, implicit, cu costuri mai mari pentru clienţi.

Cea de-a doua investigație, declanșată în urma unei plângeri, viza o posibilă denaturare a concurenţei de către Consitrans SRL, Dumava Semnalizare SRL, Euro Construct Trading 98 SRL, Gamida Euromark SRL, Girod Semnalizare Rutieră SRL, Omnia Via Signa SRL, Tehnosmart Construct SRL și Telor Invest SRL, cu ocazia participării acestora la aceeași procedură de achiziție publică din 2017.

Astfel, Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la sediile companiilor implicate. Documentele ridicate se află acum în analiza autorității de concurență, în cadrul procedurii specifice de investigație.

Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilei practici anticoncurențiale analizate.

Consiliul Concurenței precizează că inspecțiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurențial, nereprezentând o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor.

În situația în care Consiliul Concurenței va constata încălcarea regulilor de concurență, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurență în cadrul programului de clemență pot obține imunitate la amendă sau reduceri substanțiale ale acesteia.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus