Oferte locuri de munca top

10 mil euro pentru eficienta energetica la Chișinău

Un proiect de eficienţă energetică realizat în capitala Moldovei ar putea primi finanţare în perioada următoare potrivit unui împrumut aprobat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie și Dezvoltare.

BERD va acorda Primăriei Chișinău un împrumut rambursabil de 10 milioane de euro pentru a crește eficienţa energetică a clădirilor publice din oraș. Aceasta este prima tranzacţie din cadrul programului Green City derulat de banca europeană prin care sunt susţinute guvernele, primăriile și companiile de stat pentru a face faţă provocărilor in zonele urbane.

Orașele au mai multe probleme de mediu, de la calitatea aerului, congestionarea traficului, resursele reduse, accesul la sursele de apă, managementul deșeurilor. Potrivit IEA (International Energy Agency) aproximativ două treimi din consumul energetic este rezervat sistemelor urbane.

În Chișinău clădirile municipale precum grădiniţele, școlile și spitalele reprezintă o sursă pentru reducerea consumului energetic.

Fondurile BERD vor finanţa lucrări de renovare a peste 100 de clădiri.

Potrivit estimărilor băncii investiţiile în izolarea și echiparea clădirilor cu sisteme de încălzire, ventilaţie și aer condiţionat pot aduce economii în consum de până la 50%.

Reabilitarea termică a clădirilor publice din Chișinău ar putea fi susţinută și de un împrumut de 10 milioane de euro de la BEI și un grant de 5 milioane de euro de la Fondul E5P.

Finanţarea vine în urma aprobării legii pentru performanţa energetică a clădirilor în Republica Moldova.

Legea a fost dezvoltată împreună cu BERD și a intrat în vigoare anul trecut definind în acord cu normele europene condiţiile și obligaţiile pentru eficienţa energetică a clădirilor, dar și un grafic pentru implementarea lor.

Ca parte a proiectului în urma obţinerii unui grant din partea Austriei, BERD va susţine Primăria Chișinău în realizarea unui plan de acţiuni pentru un oraș verde.

BERD a oferit până acum împrumuturi de peste 1,1 miliarde de euro în Republica Moldova. Banii au mers către 110 proiecte din agribusiness, energie, sectorul financiar, infrastructură și producţie.

Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia nov – dec 2016

Sus