Oferte locuri de munca top

Zonele metropolitane: masuri in pregatire

Zonele metropolitane vor fi constituite pentru dezvoltarea infrastructurilor care să asigure mobilitatea locuitorilor și pentru modernizarea serviciilor publice, susțin oficialii.

Delimitarea teritoriului metropolitan se va face diferențiat, conform unui proiect de lege, astfel:

* pentru municipiul București – cel puțin teritoriul administrativ al județului Ilfov;

* pentru municipiile reședință de județ – primele două coroane urbane;

* pentru municipii, altele decât cele reședință de județ – prima coroană urbană.

Coroana 1 este teritoriul cumulat al unităților administrativ-teritoriale din imediata vecinătate a unui municipiu, cu care acesta are cel puțin un punct de hotar comun. Coroana 2 este teritoriul cumulat al unităților administrativ-teritoriale din imediata vecinătate a primei coroane urbane, cu excepția municipiului reședință de județ, cu care aceasta are cel puțin un punct de hotar comun. Participarea unităților administrativ teritoriale în cadrul zonelor metropolitane este voluntară.

Amplu proiect rutier, estimat la peste 218 mil euro

Prin excepție, zonele metropolitane deja constituite își vor putea menține delimitarea teritorială actuală.

Unitățile administrativ-teritoriale membre vor putea mandata zona metropolitană să exercite în numele lor o serie de atribuții precum:

* elaborarea, adoptarea, monitorizarea și evaluarea periodică a strategiei integrate de dezvoltare metropolitană, a planului de mobilitate urbană durabilă al zonei metropolitane și a planului urbanistic general al zonei metropolitane;

* elaborarea politicii fiscale comune care să favorizeze atragerea de investiții de capital străin sau autohton;

* elaborarea documentațiilor tehnico-economice pentru proiectele de interes metropolitan;

* promovarea, depunerea și implementarea de proiecte finanțate din fonduri naționale, europene sau internaționale, de interes pentru dezvoltarea la nivelul zonei metropolitane etc.

În ceea ce privește finanțarea zonelor metropolitane, proiectul de lege propune ca aceasta să fie asigurată prin cotizații și contribuții din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale membre, prin taxe speciale pe care unitățile administrativ-teritoriale membre le pot stabili, în vederea finanțării unor activități ale acesteia, prin tarife stabilite în vederea finanțării serviciilor publice furnizate prin intermediul acestora. Unitățile administrativ-teritoriale membre ale unei zone metropolitane vor putea contribui la finanțarea unor proiecte/obiective de investiții propuse și aprobate la nivelul zonei metropolitane.

Zonele metropolitane vor fi eligibile în calitate de solicitant sau partener în cadrul programelor de finanțare, indiferent de tipul sau sursa acestora, atunci când oricare din unitățile administrativ-teritoriale membre ale asociației se numără printre categoriile de solicitanți eligibili ai respectivelor programe de finanțare.

Pentru contribuabilii care își au domiciliul pe raza zonei metropolitane, impozitul pe venit va fi virat astfel:

* 30% către bugetele locale ale comunelor, ale orașelor și ale municipiilor pe al căror teritoriu își au domiciliul angajații;

* 70% către bugetele locale ale comunelor, ale orașelor și ale municipiilor pe al căror teritoriu își desfășoară activitatea angajatorii care au calitatea de plătitori ai impozitului pe venit.

 

Descărcați aici Proiectul de lege

 

Login Required

Un singur ofertant pentru un contract de 27 mil euro

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 2/ aprilie 2022

 

Sus