Oferte locuri de munca top

Zona West End, cea mai scumpa piata de birouri din lume

Zona West End a Londrei a ramas cea mai scumpa piata de birouri din lume, desi Asia a continuat sa domine sectorul celor mai scumpe spatii de birouri, reprezentand trei dintre primele cinci piete, potrivit studiului semestrial asupra pietei globale de spatii de birouri „prime”, realizat CBRE. Acelasi studiu releva ca cea mai mare rata de crestere a chiriilor se inregistreaza in regiunea Americilor, unde piata imobiliara continua sa se imbunatateasca in mod semnificativ. In ansamblu, cinci dintre cele 10 piete cu cea mai rapida crestere a costurilor de ocupare se afla in SUA.
Costurile totale de ocupare inregistrate in zona West End, de Euro 180,5 / mp / luna, au plasat Londra pe prima pozitie in topul celor mai scumpe spatii de birouri. Hong Kong (zona Centrala) se afla pe a doua pozitie, cu costuri totale de ocupare de Euro 157/mp/luna. Beijing (Finance Street) (Euro 126.25 / mp / luna), Beijing (Central Business District (CBD)) (Euro 122 / mp / luna) si Moscova (Euro 113 / mp / luna) ocupa urmatoarele trei pozitii din clasament.
Phillip Howells, Director Executiv al diviziei Central London din cadrul CBRE, a declarat:
„Deficitul de spatiu, combinat cu cererea in crestere, a determinat evolutia ascendenta a costurilor de inchiriere in zona West End a Londrei. Date fiind costurile ridicate de inchiriere a spatiilor „prime” in aceasta piata si cererii constante pentru spatii de birouri, anticipam o crestere mai puternica a ratei de inchiriere pana la finalul acestui an.”
Costurile globale de ocupare pentru spatiile de birouri „prime” au crescut de la an la an cu 2,3%, cele mai semnificative cresteri fiind inregistrate in regiunea Americilor (3,3%) si Asia Pacific (2,9%). Prin contrast, regiunea EMEA a inregistrat o crestere anuala minora, de doar 0,1%. Rezultatele regionale sunt in concordanta cu tendintele economice recente, respectiv economia americana a fost mai puternica decat cea a regiunii EMEA de-a lungul anului trecut. Daca Asia Pacific a prezentat cea mai mare crestere economica dintre cele 3 regiuni, numarul mare de proiecte de birouri de aici a inceput sa puna presiune asupra costurilor pe piete cheie.
„Desi ocupantii continua sa fie atenti la costuri, cererea pentru spatii de birouri „prime” se afla in crestere, fapt ce consideram ca va determina si cresterea costurilor de ocupare in ultima parte a anului,” a declarat Dr. Raymond Torto, presedinte al diviziei globale de cercetare din cadrul CBRE.
Alte piete din regiunea EMEA in primele 10 cele mai scumpe spatii de birouri sunt Moscova (Euro 113/mp / luna), Londra (Euro 100 / mp / luna) si Paris (Euro 81/mp / luna).
Atat Palma de Mallorca, in Spania, cat si Lyon, in Franta, au inregistrat scaderi majore in costurile de ocupare pentru spatii de birouri prime, respectiv 13% si 10,8% , in decursul ultimelor 12 luni, ca urmare a crizei din zona Euro.
Richard Holberton, Senior Director al diviziei de cercetare EMEA din cadrul CBRE, a declarat:
„EMEA este o regiune interesanta. Aici se gasesc patru din 10 cele mai scumpe piete de birouri, inclusiv cea mai scumpa din lume si doua dintre cele cinci piete cu cea mai mare crestere. Totodata, aici se afla si trei dintre pietele cu cele mai mari descresteri. Asta arata ca piata de birouri din regiune este foarte diversa, reflectand un un ritm inegal de revenire din criza datoriilor europene, care afecteaza pietele de sase ani.

Sus