Oferte locuri de munca top

Xella mizeaza pe o crestere a afacerilor in acest an

1989.jpg Xella Romania, producatorul de materiale de zidarie din BCA, se asteapta pentru acest an la o crestere a cifrei de afaceri cu 7-10% fata de 2013. Anul trecut, compania a inregistrat pe piata locala o cifra de afaceri de 43,5 milioane de lei (aproape 10 milioane de euro), cu 11% mai mare comparativ cu anul precedent. „In 2014 ne dorim continuarea procesului de consolidare a investitiilor si imbunatatirea profitabilitatii”, a declarat Marius Dragne, CEO Xella Romania.
Desi compania a obtinut un rezultatul din exploatare foarte bun in anul precedent, in crestere cu 60%, acest lucru nu s-a transpus prin atingerea nivelului de profitabilitate, pe fondul consolidarii investitiilor mari efectuate in anii anteriori si a diferentelor de curs valutar, explica domnul Dragne.
Anul acesta, investitiile Xella se vor orienta spre dezvoltarea gamei de produse si servicii si optimizarea procesului de productie.
In prezent, 80% din vanzarile companiei pe piata locala sunt realizate prin reteaua clasica de distribuitori, in timp ce restul de 20% revine retelelor de bricolaj.
Piata locala de zidarie din BCA se situeaza ca valoare la aproximativ 70 milioane de euro pe an, iar ca volum la 1,8 milioane mc. In 2013, piata a inregistrat un declin valoric de 5%. Pe de alta parte, desi piata de BCA este in continuare dominata de produse ieftine, ponderea produselor premium a urcat la 15%, remarca Marius Dragne.
In prezent, preturile la zidarie se situeaza la un nivel foarte jos, in contextul cresterii costurilor de productie, de exemplu prin introducerea impozitului pe constructii speciale si prin suprataxarea combustibililor. Aceasta majorare este partial preluata de producatori prin optimizarea costurilor, dar restul va trebui transferat in pretul produsului finit, precizeaza domnul Dragne.
In opinia sa, 2014 va fi in continuare un an foarte dificil si nu se intrevad schimbari majore, cu atat mai mult cu cat urmeaza alegerile. Sectorul rezidential, principalul consumator de materiale de zidarie, ar putea totusi consemna o crestere de 2-3%, care s-ar putea reflecta in acelasi sens in volumul pietei de zidarie. Ca valoare insa, piata de profil se va mentine in cel mai bun caz la nivelul de anul trecut, apreciaza reprezentantul Xella.
Potrivit datelor oficiale, anul trecut, in Romania au fost eliberate peste 51.000 de autorizatii de construire pentru locuinte, in crestere comparativ cu anii precedenti. Indeosebi, a crescut numarul autorizatiilor pentru locuinte colective, de la aproximativ 13.500 in 2012, la 15.000 in 2013, pe fondul sprijinului conferit de programul guvernamental Prima Casa.
In primul trimestru al anului in curs, comparativ cu perioada similara din 2013, a crescut atat numarul autorizatiilor de construire pentru locuinte (ajungand la aproape 11.000), cat si numarul de unitati finalizate (in jur de 8.300).
Valoarea medie a unei case noi in Romania este de aproximativ 60.000 de euro. In 2013, conform estimarilor Xella, valoarea totala a locuintelor nou construite a ajuns la aproape 2,5 miliarde de euro.
Numarul constructiilor rezidentiale noi este influentat in mod semnificativ de evolutia sumelor trimise in tara de romanii care lucreaza in strainatate. Daca anul trecut, remitentele lucratorilor din strainatate au scazut cu 7%, potrivit BNR, numarul de locuinte nou livrate s-a redus si el cu 5,8%. In schimb, a crescut volumul lucrarilor de renovare, sesizeaza Marius Dragne.
In perspectiva anului 2020, in opinia reprezentantului Xella, piata rezidentiala din Romania se va indrepta spre case cat mai performante energetic sau cu un consum aproape zero de energie, case bioclimatice, dezvoltare urbana si constructii pe verticala.
Xella opereaza in Romania o fabrica de BCA in localitatea Paulesti, din judetul Prahova. Unitatea de productie a fost data in folosinta in anul 2010, in urma unei investitii de 32 milioane de euro.
La nivel international, Grupul Xella a realizat in 2013 o cifra de afaceri de 1,25 miliarde euro si un profit brut (EBITDA) de 196 milioane de euro. Compania opereaza aproape 100 unitati de productie in 20 de tari.
Xella este detinuta, in proportii egale, de fondurile de investitii Goldman Sachs Capital Partners si PAI Partners.

Sus