Arh. Florin Enache a participat la competiția de proiecte pentru mediu – Climate Launchpad din Amsterdam, cu proiectul WhiteAPD.
Climate Launchpad este o competiție de idei cu impact semnificativ asupra reducerii poluării, idei care pot fi transformate în proiecte, în tehnologii, cu amprenta de CO2 semnificativ mai mică decât tehnologiile existente.
In România competiția a fost adusă, promovată și organizată de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură – Timiș.
Am avut ocazia să descoperim o echipă profesionista, „din alt film”, ruptă total de impresia pe care o lasă multe entități „istorice” din România, spune arh. Florin Enache.
Organizare impecabilă, trainer britanic, clasă.
Așa a fost la Bootcamp. Au fost 52 de proiecte înscrise, dintre care primele șapte au avut acces la trei zile de pregătire intensă, cu un profesionist britanic. Mike Goodfellow-Smith este probabil unul dintre cei mai buni trainneri din câți am cunoscut în zece ani de după facultate și cu siguranță primul ecopreneur, spuen arh Florin Enache. Așa au prins viață cele șapte prezentari ale proiectelor, după un format bine pus la punct – opt slideuri cu subiecte foarte clare și ordine fixă. Nimic negociabil.
Sferturile de finală sau finala locală – România
Din șapte proiecte, trei s-au calificat să meargă mai departe, la Amsterdam :
* EfdeN – o casă inteligentă ,
* WhitePAD – sau cum economisim hârtie și salvăm copaci, din birou și
* DAScity – o aplicație cu senzori urbani, care să confere municipalității informații în timp real, așa, ca un bord auto, facilitând astfel rapiditatea și acuratețea deciziilor.
WhitePAD și arhitectul roman
Ideea WhitePAD a venit întâmplător arhitectului la un atelier „for Architects”.
„Făcând experimente cu diverse folii decorative, am ajuns la definirea unui obiect-cadou pentru profesioniști, obiect ce servea ca baza mostre de plăci pentru fațade. Așadar, din mostre de fațadă, care de multe ori ajung în dulapurile arhitecților, am realizat o mini-tabla whiteboard portabilă, perfectă de ținut pe birou pentru schițe și idei. ”, spune arh Florin Enache.
„WhitePAD, by arch.Florin Enache” a devenit deja un instrument de lucru în multe birouri, înlocuind hârtia.
“Încet – încet am aflat că zece topuri de hârtie înseamnă un copac. WhitePAD salvează deci cel puțin un copac, pentru că durata de viață este mult mai mare decât multe foi de hîrtie. Crește creativitatea – enunț cu multe semne de întrebare în rândul interlocutorilor, face de fapt să nu te oprești din lucru, doar pentru că ți se termină hârtia. Practic, mai ales în procesul creativ, ideile și schitele sunt esențiale a fi redesenate de multe ori până la forma finală.„
La grădiniță, la spital, la fabrică, la birou, în sălile de conferință
Simplu, versatil și personalizabil, WhitePAD a devenit deja util în multe ipostaze – în birouri, în școală. Este folosit de echipa de trainning a unei mari bănci din România sau la șantierul naval.
Îl folosesc oamenii din depozite sau arhitecții – în birou, în mașină, în șantier.
Salvăm copaci – impactul aspra mediului
Proiectul are un impact major :
* Un hectar de pădure înseamnă 600 de copaci adulți
* Un copac produce oxigenul necesar pentru 4 persoane
* O plantație noua înseamnă un efort major – 8000 de puieți / hectar de pădure, din care doar 600 rămân în perioada adultă.
Pe termen lung, vrem să susținem inițiative ”verzi”, să devenim un criteriu de evaluare a clădirilor de birouri care se preocupă de protecția mediului, spun arh. Florin Enache.