Pentru rezolvarea situațiilor în care autoritățile nu pot da în folosință tronsoanele finalizate din proiectele de infrastructură rutieră / feroviară urmează să fie modificate două articole legislative: unul din Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii și unul din Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcții.
Lucrările de construcții autorizate se consideră finalizate, potrivit prevederilor în vigoare, dacă s-au realizat toate elementele prevăzute în autorizație și dacă s-a efectuat recepția la terminarea lucrărilor,
În prezent, autoritățile afirmă se confruntă cu imposibilitatea recepționării în vederea dării în folosință a loturilor/ sectoarelor/ părților/ obiectelor finalizate.
În acest context oficialii susțin că există situații în care trebuie avută în vedere menținerea legăturilor rutiere/feroviare care asigură conexiunile majore în teritoriu. Acestea impun executarea lucrărilor sub trafic, pe câte un sens/linie de cale ferată și redeschiderea traficului după finalizarea lucrărilor la una dintre căi.
Pentru aceste obiective de investiții autoritățile susțin că trebuie să existe reglementări specifice privind recepția lucrărilor. Fără astfel de reglementări situația ar determina întârzierea în mod considerabil a lucrărilor de realizare a proiectelor de infrastructură transeuropeană de transport.
Ca urmare, Guvernul consideră oportună completarea art. 37 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii și completarea art. 41 din Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcții, pentru statuarea, la nivel de normă legală a situației expuse mai sus. Cele două articole urmează să fie modificate printr-o ordonanță de urgență.