Deputații au aprobat noi schimbări privind acordarea de fonduri europene pentru proiectele de reabilitare termică.
Astfel, pentru proiectele de investiții publice care vizează măsuri de eficiență energetică a clădirilor, autoritatea de management va stabili în Ghidul solicitantului condițiile referitoare la realizarea investiției și asigurarea caracterului durabil al acesteia. Aceste condiții trebuie să le îndeplinească solicitantul cu privire la bunurile imobile care fac obiectul cererii de finanțare.
Prevederile au fost incluse în etapa de legiferare a proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.113/2023 privind modificarea unor acte normative în domeniul fondurilor externe nerambursabile aferente perioadei de programare 2021-2027
Condiții speciale pentru proiectele de eficiență energetică
În situația în care, în etapa de contractare, respectiv nu mai târziu de semnarea contractului de finanțare/emiterea deciziei de finanțare, solicitantul nu face dovada că îndeplinește condițiile stabilite în Ghidul solicitantului, cererea de finanțare va fi respinsă.
În OUG-ul în vigoare, pentru orice proiect de investiții publice, solicitantul are obligația de a face dovada unui drept real principal asupra bunurilor imobile care fac obiectul cererii de finanțare.
Introducerea noii prevederi a fost necesară deoarece în cadrul apelurilor de proiecte pentru asigurarea eficienței energetice a clădirilor rezidențiale pot fi solicitanți eligibili doar unitățile administrativ teritoriale, desemnate drept coordonatori locali și autorități contractante pentru realizarea lucrărilor pentru creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe.
Pentru realizarea lucrărilor de intervenție pentru creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe, unitățile administrativ teritoriale încheie contracte de mandat cu asociațiile de proprietari constituite ca persoane juridice fără scop lucrativ.
Precizările sunt necesare ținând cont de faptul că unitățile administrativ teritoriale, în calitate de solicitanți de finanțare, nu dețin și nu vor putea face dovada unui drept real principal asupra bunurilor imobile care fac obiectul cererilor de finanțare depuse, acestea fiind abilitate în condițiile legii să obțină autorizație de construire și să realizeze lucrări de intervenție asupra blocurilor de locuințe în vederea creșterii performanței energetice a acestora, în lipsa prezentării unui titlu asupra imobilului.
Circa 90 de noi apartamente, in portofoliul unor antreprenori locali
Noi prevederi pentru investițiile care nu au nevoie de autorizație de construire
Totodată, pentru proiectele de investiții publice pentru care nu este necesară obținerea autorizației de construire, precum și pentru proiectele care vizează exclusiv achiziția de servicii și/sau dotări, autoritatea de management va stabili în Ghidul solicitantului condițiile pe care trebuie să le îndeplinească solicitantul cu privire la bunurile imobile care fac obiectul cererii de finanțare și/sau bunurile imobile care constituie locația de implementare a proiectului.
În situația în care, în etapa de contractare, respectiv nu mai târziu de semnarea contractului de finanțare/emiterea deciziei de finanțare, beneficiarul nu demonstrează că îndeplinește condițiile stabilite de autoritatea de management/organismul intermediar în Ghidul solicitantului, cererea de finanțare este respinsă.
Având în vedere multitudinea de tipuri de investiții care se pot finanța este necesară această modificare astfel încât fiecare autoritate de management/organism intermediar să poată stabili la nivelul Ghidului solicitantului regimul juridic corelat cu tipul de apel de proiecte lansat.
Pentru aceste două tipuri de proiecte de investiții publice solicitantul va declara, pe propria răspundere, odată cu întocmirea declarației unice, că îndeplinește condițiile stabilite de autoritatea de management/organismul intermediar în Ghidul solicitantului.