Guvernul a aprobat astăzi în regim de urgență prelungirea contractelor de finanțare a proiectelor de regenerare urbană a municipiilor, precum și pentru investiții în infrastructură la nivel județean, ce fac parte din Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Aceste contracte ar expira, etapizat, la finele acestui an sau al anului viitor.
În prezent sunt în curs de finalizare un număr de 3.099 obiective de investiții, cu finanțare prin PNDL. Procentul obiectivelor nefinalizate este de 26,96%.
Sumele transferate de la bugetul de stat pentru obiectivele de investiții nefinalizate și care trebuie recuperate în cazul nefinalizării obiectivelor în termenul contractual sunt în cuantum de peste 3 miliarde de euro (peste 15,36 miliarde lei).
În același timp, restul de decontat se ridică la peste 876 milioane de euro (peste 4,35 miliarde lei).
Beneficiarii programului vor putea solicita Ministerului Dezvoltării prelungirea valabilității contractelor de finanțare cu o perioadă de până la 2 ani, pentru contractele în vigoare la data solicitării, din perioadele de programare demarate în 2015, 2016 și 2017. Aceasta în situația în care cu cel mult 3 luni anterior expirării duratei contractului de finanțare, beneficiarii Programului Național de Dezvoltare Locală nu au finalizat obiectivele de investiții.
Beneficiarii care până la data solicitării de prelungire a valabilității contractelor de finanțare nu au solicitat niciun transfer de la bugetul de stat pentru finanțarea obiectivelor de investiții ce fac obiectul contractelor nu vor putea beneficia de prelungirea contractelor de finanțare.
Încetează de drept contractele de finanțare semnate cu beneficiarii care, până la data de 31 decembrie 2023, nu au solicitat niciun transfer de sume de la bugetul de stat, nu erau în procedură de atribuire a contractului de achiziție publică, nu au solicitat suplimentarea sumelor.
Astfel prevederile propuse vor fi aplicate beneficiarilor cărora nu le-au încetat de drept contractele de finanțare la data menționată.
Beneficiul prelungirii termenului contractului de finanțare este instituit numai în favoarea beneficiarilor care au avansat în demersurile lor în vederea realizării obiectivelor de investiții, după multiple facilități acordate prin acte normative anterioare.
Programul național de dezvoltare locală (PNDL) este compus din următoarele subprograme:
* Subprogramul „Modernizarea satului românesc”;
* Subprogramul „Regenerarea urbană a municipiilor şi oraşelor”;
* Subprogramul „Infrastructură la nivel judeţean”.
Beneficiarii acestui program sunt unităţile administrativ-teritoriale reprezentate de autorităţile administraţiei publice locale, respectiv comunele, municipiile, inclusiv subdiviziunile administrativ-teritoriale ale acestora, şi oraşele, inclusiv pentru satele componente ale acestora, judeţele, precum şi unităţile administrativ-teritoriale membre ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, constituite în condiţiile legii, pentru investiţiile realizate prin asociaţiile de dezvoltare intercomunitară.