Mai multe locuințe sociale, eficiente energetic, urmează să fie construite în Sectorul 2 din București.
Asta după ce recent au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici şi Studiul de Fezabilitate pentru construirea de locuinţe nZEB pentru tineri.
Contractul de finanţare din PNRR pentru realizarea acestor locuinţe sociale este semnat încă de la sfârşitul anului trecut.
Valoarea totală a investiţiei este estimată la circa 21 milioane de lei, după cum au anunțat reprezentanții Primăriei Sector 2.
Astfel, vor fi construite 30 de apartamente, pe bulevardul Basarabia nr. 151, pe un teren cu o suprafaţă totală de 3.669 mp.
Acestea vor avea regimul de înălţime Parter +1 Etaj+ Mansardă.
Toate apartamentele vor fi alcătuite din living, dormitor, hol, bucătărie şi baie. Unele apartamente vor avea și cămară.
Acum pe proprietatea respectivă există alei, platforme betonate și spaţiu verde.
Cumulat construcţiile vor acoperi o suprafață construită de 770.40 mp.
Pe restul suprafeţei vor fi amenajate alei pietonale, alei carosabile, spaţiu verde, locuri de joacă pentru copii, platforme pentru europubele etc.
Durata de realizare a investiţiei este estimată la 24 luni de la momentul demarării lucrărilor.
Ansamblu cu peste 790 apartamente, in planul unui dezvoltator roman
Chiria nu va depăşi 10% din venitul net lunar al familiei
Nivelul chiriei pentru aceste locuinţe sociale nZEB nu va depăşi 10% din venitul net lunar al familiei, calculat pe ultimele 12 luni.
Diferenţa până la valoarea nominal a chiriei va fi subvenţionată de la bugetul local, potrivit reprezentanților Primăriei Sector 2.
Acest tip de investiţii în locuinţe sociale sunt esenţiale în contextul în care România este pe ultimul loc în UE la calitatea locuirii, potrivit datelor oficiale.
Blocurile nZEB (nearly Zero-Energy Building) sunt clădiri cu consum de energie aproape zero, altfel spus clădiri cu performanță energetică foarte ridicată.
Aceste locuinţe sociale sunt destinate persoanele de până în 35 de ani, din comunităţile marginalizate sau din grupuri vulnerabile, care au venituri mici şi care nu au posibilitatea să acceseze un credit sau să facă economii.