Oferte locuri de munca top

Vom avea 13 mld euro pentru investitii in energie

România va avea la dispoziție un buget de peste 13 miliarde de euro pentru perioada 2021- 2030, prin Fondul pentru Modernizare, destinat investițiilor în energie regenerabilă, infrastructură energetică și producție.

Modul de implementare și gestionare a fondurilor este prevăzut într-un proiect de Ordonanță de Urgență.

Fondul pentru Modernizare este un instrument nou de finanțare ce a fost instituit prin Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European în vederea rentabilizării reducerii emisiilor de dioxid de carbon și a sporirii investițiilor în acest domeniu.

Mai exact, fondurile alocate României prin Fondul pentru Modernizare au ca scop finanțarea investițiilor în următoarele sectoare prioritare:
* Surse regenerabile de energie (SRE):
– Surse regenerabile de energie în sectorul energie electrică;
– Surse regenerabile de energie în sectorul încălzire și răcire;
* Stocarea energiei, inclusiv activități de cercetare, dezvoltare, inovare;
* Infrastructură energetică:
– Rețele de transport și distribuție energie electrică;
– Rețele de transport și distribuție gaz natural, stocarea gazului natural;
– Rețele de termoficare;
* Cogenerarea de înaltă eficiență;
* Capacități noi de producție de energie electrică pentru înlocuirea cărbunelui și echilibrarea rețelei;
* Energia nucleară;
* Producția și folosirea hidrogenului verde;
* Eficiența energetică în instalații industriale incluse în EU ETS;
* Producția de biocarburanți.

Proiect din domeniul energiei regenerabile, propus in provincie

Selecția propunerilor de investiții pentru fiecare domeniu de investiții se va face printr-o procedură de selecție, competitivă sau necompetitivă.

Propunerile de investiții vizează investiții prioritare sau neprioritare și se referă la un proiect individual sau la o schemă multianuală.
Finanțarea din Fondul pentru Modernizare pentru implementarea investițiilor prioritare și neprioritare va putea fi realizată prin granturi, instrumente financiare cum ar fi garanții, împrumuturi preferențiale, rambursarea parțială a împrumuturilor bancare, plăți suplimentare pentru dobânzile la împrumuturile bancare sau alte forme.

Modalitatea efectivă de acordare a finanțării este indicată în documentația aferentă fiecărei proceduri de selecție a propunerilor de investiții.

Ghidurile solicitantului și documentația necesară pentru derularea procedurii de selecție a propunerilor de investiții vor fi întocmite după aprobarea acestei Ordonanțe.

Plățile către beneficiari vor fi efectuate în baza unui mecanism în etape. Etapele au în vedere stadiile tehnice ale investițiilor sau etapele de execuție ale acestora.
Beneficiarul va fi obligat să depună cererile de rambursare, iar perioada dintre două cereri de rambursare nu poate depăși doi ani.

 

Descărcați aici Proiectul de OUG

 

Login Required

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/ martie 2022

Sus