Vlad Weber este MEP Design Manager în cadrul Allied Engineers, una dintre cele mai renumite companii de proiectare din România. Lucrează în domeniul proiectării și implementării instalațiilor din anul 2000, fiind implicat atât în proiecte industriale (fabrici, clădiri cu specific nuclear, centre logistice), cât și în proiecte de clădiri civile (ansambluri rezidențiale, clădiri de birouri, centre comerciale sau spitale). Experiența lui profesională include un istoric de lucru bogat în proiecte complexe, atât în țară, cât și în străinătate, în țări precum Franța, Germania, Cehia, Arabia Saudită sau UAE.
În acest interviu, Vlad Weber vorbește despre modul în care efectele actualei crize energetice forțează dezvoltatorii să se orienteze spre proiecte sustenabile, folosind soluții eficiente energetic ce pot asigura un consum mai mic.
Care sunt principalele roluri ale unui MEP Design Manager și cum se armonizează munca dvs. cu cea a celorlalte echipe din Allied Engineers?
Cele mai mari provocări ale rolului meu sunt legate de gestionarea relației între clienți, echipele de arhitectură, de structură și echipa MEP, pe cele trei specializări: instalații electrice, HVAC și instalații sanitare. Fiecare dintre aceste echipe trebuie să urmărească și să respecte cerințele și așteptările clientului, iar rolul meu este să asigur că aceste cerințe și așteptări sunt armonizate și înțelese de toți actorii, ceea ce nu este întotdeauna ușor. Dar căutăm să ne eficientizăm procesele de lucru și să ne asigurăm că echipa MEP intervine în proiect încă din faza de concept.
Clarificăm responsabilitățile și provocările fiecărei entități de la bun început, alături de echipele de arhitecți și ingineri structuriști. În acest fel, toată lumea implicată lucrează corect și coerent, cu mai puține revizii pe parcurs, pentru a avea rezultatele pe care ni le dorim. În anumite proiecte, acest flux de lucru este nu doar eficient, dar și absolut necesar, cum se întâmplă în cazul proiectelor industriale, unde rolul nostru, de design al instalațiilor, ridică aproape 60% din provocări.
Ce tip de provocări întâmpinați?
Spațiul nostru de „manevră” se află în special în subsolurile clădirilor, unde există o concentrare mare de instalații. Acolo regăsim partea de canalizări, sisteme pluviale și menajere, care sunt gravitaționale și trebuie să respecte anumite pante. Mai există și instalațiile de încălzire, conductele, alimentările cu apă, apoi instalațiile electrice, care și ele prezintă anumite restricții, pentru că nu pot avea același traseu cu conductele de apă.
Cu alte cuvinte, la mijloc este un întreg sistem „nevăzut”, dar vital pentru buna funcționare a clădirilor și care asigură confortul ocupanților. Dau un exemplu simplu – în momentul în care apare o problemă la proiectarea sistemelor de canalizare, aceasta devine vizibilă și afectează pe toți cei implicați in proiect. Pentru ca astfel de probleme să fie evitate, întregul proces de proiectare trebuie să funcționeze după un plan de coordonare foarte bine pus la punct încă de la început. Atât cu echipa de ingineri structuriști, cei care definesc sistemul structural viabil pentru viitoarea construcție, cât și cu echipa de arhitecți, cu care stabilim ceea ce numim uzual „instalații interioare”, cu toate detaliile tehnice necesare: echipamente, grile, scurgeri etc.
Din perspectiva unui specialist care planifică și coordonează proiectarea întregului sistem MEP al unei clădiri, cum se resimte această criză energetică în activitatea dumneavoastră și colaborarea cu partenerii? Ați simțit că pentru clienții Allied Engineers criza energetică este un subiect de interes?
Partea de instalații a unui proiect a devenit o componentă foarte importantă pentru investitor, pentru că utilizarea echipamentelor mai eficiente energetic, în acest moment, poate face diferența între a vinde și a nu vinde un proiect. Dacă poți garanta cumpărătorului un consum de energie mai mic și o predictibilitate pe termen lung că nu va fi dependent de o anumită resursă (gaze, de exemplu), atunci există un plus pentru proiectul respectiv.
Interesul față de acest subiect a apărut cu precădere în ultimul an, ca urmare a schimbărilor generate pe piața energiei. Se pune mult accent pe o mai bună izolare termică a structurilor, pe folosirea unei tâmplării de calitate superioară și pe folosirea unor soluții tehnologice avansate, care, împreună, contribuie la scăderea necesarului de energie. Și, în general, există foarte multe soluții simple care, odată implementate, pot scădea necesarul de căldură și de răcire din interior cu până la 50-60%, ceea ce înseamnă un consum energetic mult mai mic.
Ce proiecte aveți în portofoliu pentru care ați adoptat/veți adopta astfel de soluții sustenabile?
Avem avantajul de a lucra cu parteneri care sunt pionieri în a crea proiecte la standarde extrem de înalte, prietenoase cu mediul, eficiente energetic și sustenabile. Avem două proiecte mari, din sectorul rezidențial, pentru care am propus soluții de echipamente mai eficiente energetic, care folosesc un sistem de încălzire prin pompe de căldură sol/ apă. One High District și One Lake District, dezvoltate de partenerii noștri de la One United Properties, vor fi printre primele dezvoltări din Romania care vor beneficia de pompe de căldură geotermală.
Aceste pompe de căldură sol/ apă reprezintă o sursă mai rentabilă de energie pentru încălzire. În stratul de subsol inferior al așa-numitului „strat geotermal” se află o sursă de căldură cu o temperatură aproape constantă, ce poate fi utilizată pe toată perioada anului. Căldura este extrasă din sol cu ajutorul unor sonde îngropate în pământ, prin care circulă o emulsie de apă și glicol, nepoluantă și care nu îngheață. Folosind aceste echipamente mult mai avansate din punct de vedere tehnologic, care implică și investiții mai generoase, se asigură până la 25-30% economie de energie.
Pentru un alt proiect, One Floreasca City (care are atât componenta office, One Tower, cât și componenta rezidențială, One Mircea Eliade), am adoptat alte soluții foarte interesante din punct de vedere energetic. De exemplu, un element distinctiv al turnurilor sunt „copertinele” aurii, care au fost gândite nu numai ca elemente arhitecturale inedite, ci și pentru utilitate tehnică, în sensul că au fost proiectate pentru a se putea instala pe ele panouri fotovoltaice. De asemenea, clădirea de birouri deține cea mai performantă pre-certificare LEED de pe piață, LEED v4 Core & Shell la nivel Platinum, fiind una dintre primele clădiri sănătoase („healthy building”) din România.
Ați menționat că există soluții prin care consumurile energetice pot fi reduse cu până la 50% la interior. Oferiți-ne câteva exemple.
Sunt multe principii care pot fi utilizate și gândite eficient – multe vin din strategia arhitecturală, dar și din folosirea inteligentă a unor instalații și echipamente la interior. În locul unui perete-cortină sau a geamurilor, pot fi utilizate jaluzele care, atunci când spațiul nu este folosit, se pot închide, asigurând astfel un necesar de răcire. O altă soluție vine din calcularea unghiului solar: balcoanele și toată partea vitrată a unei clădiri pot fi în așa fel gândite încât, în lunile de vară, să nu existe o radiație directă a soarelui în interiorul casei, dar, în timpul iernii, când unghiul soarelui deasupra orizontului este mai mic, incidența lui în interior să fie mai mare. De asemenea, o izolare termică mai bună a clădirilor sau sisteme de ventilare gândite eficient sunt soluții care vor contribui la reducerea necesarului de încălzire-răcire.
Pompele de căldură sol/ apă sunt și ele o sursă de energie inovatoare și sustenabilă care, împreună cu alte soluții pentru rezolvarea problemelor de pierderi energetice ale spațiilor ce necesită încălzire-răcire, pot contribui semnificativ la un consum energetic mai mic.