Oferte locuri de munca top

Vitraje in constructii: principalele conditii si performante

Lorincz Barnabas - Valentin Petrescu

Lorincz Barnabas – Valentin Petrescu

A intrat în vigoare luna aceasta reglementarea tehnică “Instrucțiuni tehnice pentru configurarea, folosirea și montarea vitrajelor și a altor produse din sticlă în construcții, Indicativ C 47-2022”.

La data de 1 iulie 2022, Ministerul Dezvoltări a aprobat prin ordin această reglementare.

Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial. nr. 689 și Monitorul Oficial nr. 689 bis, Partea I, din 11 iulie 2022. În termen de 30 de zile de la apariția în Monitor, C 47–1986 îşi încetează valabilitatea.

Instrucțiunile stabilesc principalele condiții, performanțe și nivelurile de performanță ale vitrajelor în construcții, astfel încât acestea să îndeplinească cerințele fundamentale ale Directivelor Europene și să fie în conformitate cu Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcții, cu modificările ulterioare.

Responsabilitate privind caracteristicile produsului finit

Cel mai important element stabilit de C47-2022 este al responsabilității pentru caracteristicile produsului finit, pentru utilizarea de produse necorespunzătoare.

Astfel, aceasta va fi în sarcina celui care transmite comanda de execuție a vitrajului.

În cazul unei companii producătoare de ferestre, comportamentul în exploatare al vitrajului inclus în ansamblul de tâmplărie va fi în responsabilitatea companiei care produce ferestrele sau, după caz, a expertului care realizează proiectul.

Aceste entități vor avea obligația să integreze materiale conforme cu aplicațiile specifice și să nu se mai ghideze exclusiv după principiul prețului celui mai mic.

De exemplu, în cazul unei instituții de învățământ nu va mai fi permisă instalarea unui pachet simplu 4-16-4 float Low-E, ci se va impune folosirea unor produse cu sticlă securizată, laminată etc.

Instrucțiunile sunt obligatorii atât la proiectarea și realizarea construcțiilor noi, precum și pentru lucrări de modificare sau la schimbarea destinației ori la orice intervenții efectuate la construcțiile existente, indiferent de forma de proprietate.

Instrucțiunile trebuie urmate întocmai de toți factorii cu atribuții în concepția, realizarea și exploatarea construcțiilor iar responsabilitatea nerespectării acestui normativ aparține parții care transmite comanda de execuție a produselor, respectiv a soluțiilor constructive ale lucrărilor.

C47-2022 mai indică faptul că, la configurarea vitrajelor, trebuie avută în vedere cunoașterea destinației de utilizare, a dimensiunii și tipului de instalare, a tipului de aplicație și a forțelor externe aplicate pe element.

De asemenea, se impune clarificarea eventualelor daune asociate și alegerea tipurilor de sticlă în funcție de cerințele ce stabilesc tipul de produs ce trebuie utilizat în funcție de aplicație, solicitări și riscuri.

Noua normă asigură o calitate corespunzătoare a lucrărilor care se vor realiza în viitor folosind astfel de produse.

Patronatul Producătorilor de Tâmplărie Termoizolantă (PPTT) a elaborat instrucțiunile

Dragoș Matei

Dragoș Matei

​Instrucțiunile au fost elaborate de Patronatul Producătorilor de Tâmplărie Termoizolantă (PPTT), ale cărui acțiuni pentru realizarea acestuia au început încă din anul 2016. Documentul a fost redactat de experți consacrați în domeniu, o contribuție esențială având atât furnizorii de sticlă și alte materiale folosite la fabricarea produsului finit, cât și fabricanții de vitraj izolant.

Experiența tehnică a acestor specialiști și legăturile lor nemijlocite cu producția de sticlă arhitecturală au constituit garanția unei abordări nepărtinitoare, din dorința de a asigura o abordare corectă și o aliniere a practicilor industriale din România la cele existente în statele dezvoltate ale lumii.

Meritele pentru elaborarea C47-2022 aparțin în totalitate membrilor PPTT care au activat în cadrul Comitetului Tehnic Vitraje din cadrul patronatului, un aport deosebit având domnii: Leon Buzatu – Technical Support Manager – Saint-Gobain Glass România, Dragoș Matei – Market Development Manager – AGC Flat Glass România și Valentin Petrescu – Director General – Valras Prod SRL și președinte PPTT.

PPTT are în agenda de activități organizarea Seriei de conferințe „Specialiștii ferestrelor, fațadelor și sticlei” la Cluj-Napoca, 13 octombrie 2022 și București, 17 noiembrie 2022.

În programul conferințelor vor fi incluse teme de prezentare cu privire la Reglementarea Tehnică – C 47-2022.

Leon Buzatu

Leon Buzatu

Reprezentanții PPTT mulțumesc domnului Cseke Attila, ministru MDLPA și doamnei Kövér Orsolya, Consilier Ministru MDLPA pentru înțelegerea necesitații și importanței în piața de construcții a reglementariii tehnice C 47-2022.

”Acordăm mulțumiri speciale doamnei Anca Ginavar, Director General, Direcția Tehnică Direcția Generală Dezvoltare Regională și Infrastructură MDLPA și doamnei Carmen Iliescu Șef Serviciu, Serviciul Reglementări în Construcții, Direcția Tehnică Direcția Generală Derzvoltare Regională și Infrastructură MDLPA pentru buna comunicare și dorința de soluționare a problemelor apărute în cursul avizării C47-2022. Mulțumim membrilor Comisiei Tehnice de Specialitate și Comitetului Tehnic de Coordonare Generală din cadrul MDLPA pentru dialogul constructiv în cadrul lucrărilor de avizare și aprobare a reglementarii tehnice C47-2022. Nu în ultimul rând, le mulțumim tuturor celor care au susținut și s-au implicat într-un fel sau altul în elaborarea C47-2022.”, au transmis reprezentanții PPTT.

Documentele pot fi descărcate de pe site-urile MDRAP si PPTT:

https://www.mdlpa.ro/pages/reglementare17

https://www.mdlpa.ro/uploads/articole/attachments/62ce6784b2a66269825548.pdf

https://www.pptt.ro/attachments/C-47-2022.pdf

 

Sus