Oferte locuri de munca top

Vine cea mai rece iarnă. Jumătate dintre români se tem că nu își vor putea încălzi locuința

Un studiu Reveal Marketing Research

58% dintre români declară că le va fi foarte greu să plătească facturile la utilități în iarna care vine, iar 50% sunt îngrijorați că nu își vor putea încălzi locuința.

Soluțiile pe care românii le iau în calcul pentru sezonul rece sunt reducerea consumului de produse neesențiale (50%), reducerea consumului de energie electrică (48%) și folosirea de haine mai calde acasă (42%).

Peste jumătate (53%) dintre românii care beneficiază de ajutorul pentru încălzirea locuinței oferit de stat declară că acesta este insuficient pentru acoperirea cheltuielilor cu utilitățile. Într-un context marcat de inflație, criză energetică și creșteri inevitabile de preț, Reveal Marketing Research a realizat un studiu reprezentativ la nivel național pentru a afla cum se pregătesc românii pentru sezonul rece care „bate” la ușă.

Creșterea prețurilor este cea mai mare îngrijorare a românilor la acest sfârșit de an

Creșterea prețurilor îi îngrijorează pe români mai mult decât alte preocupări din societate. 40% dintre români spun că valoarea facturii la energie electrică sau gaze naturale este cel mai mare motiv de anxietate pentru perioada următoare, iar 25% spun că sunt îngrijorați de creșterea prețurilor la articolele esențiale.

Pe de altă parte, doar 13% dintre respondenți sunt îngrijorați de extinderea conflictului de la granițele României, 10% de nivelul corupției din țară, iar cei mai puțini, 5%, sunt încă îngrijorați de un nou val de Covid. -19.

În ceea ce privește percepțiile românilor despre iarna care vine, ne confruntăm cu o situație extrem de îngrijorătoare. 58% dintre români declară că le va fi foarte greu să plătească facturile la utilități, într-o măsură mult mai mare în rândul tinerilor între 25 și 34 de ani (64%).

Jumătate dintre respondenți spun chiar că sunt îngrijorați că nu își vor putea încălzi locuința, iar 48% se așteaptă că vor exista întreruperi în furnizarea de încălzire din cauza infrastructurii vechi. Dacă ne îndreptăm atenția către comportamentele de consum și utilizarea utilităților, 58% dintre români declară că temperatura în casă va fi mai scăzută în această iarnă decât în anii precedenți, în special tinerii între 25 și 34 de ani (71%). Jumătate dintre respondenți vor folosi mai multe metode de încălzire a locuinței, iar 32% iau în calcul chiar și deconectarea de la serviciul public de încălzire. Nivelul de optimism este extrem de scăzut în rândul românilor, doar 18% dintre aceștia declarându-se optimiști, în timp ce 43% sunt mai degrabă pesimiști în ceea ce privește nivelul de trai pentru iarna care vine. La o privire mai atentă, observăm că cei mai pesimiști sunt cei cu vârste cuprinse între 45 și 55 de ani (52%).

Economisirea este cuvântul de ordine

Românii au început deja să se pregătească pentru facturile record în această iarnă, iar economisirea este cuvântul de ordine. Creșterea costurilor cu utilitățile au determinat schimbări în comportamentul de consum și de cumpărare. 55% dintre români declară că au renunțat să mai cumpere produse care nu sunt esențiale și într-o măsură semnificativ mai mare, persoanele peste 65 de ani (65%). 18% spun că și-au reînnoit contractul cu furnizorul de energie sau gaze naturale pentru a obține un preț mai bun, iar 13% chiar și-au schimbat furnizorul. Doar 22% dintre români declară că nu au luat încă măsuri de pregătire pentru iarna care vine. În ceea ce privește soluțiile pe care românii le consideră pentru sezonul rece, 48% declară că vor reduce consumul de energie electrică, într-o măsură semnificativ mai mare bărbații (53%), dar mai ales persoanele peste 65 de ani (72%).

Pe de altă parte, 42% dintre români sunt pregătiți să se îmbrace mai cald acasă, iar 29% vor opri încălzirea în încăperile nefolosite și vor folosi apă la o temperatură mai scăzută. Sistemul electric de încălzire centrală este cea mai scumpă metodă de încălzire a locuinței. Sistemul de încălzire centrală pe gaz natural este considerat a fi cea mai puțin costisitoare metodă de încălzire a locuinței (43%). Un aspect aparte îl reprezintă perspectiva tinerilor între 18-34 de ani, un sfert dintre aceștia considerând șemineul pe lemne drept cea mai ieftină soluție, față de doar 16% dintre cei peste 34 de ani. Pe de altă parte, sistemul electric de încălzire cu centrală este perceput ca fiind cea mai puțin economică metodă de încălzire a locuinței (9%).

În prezent, 28% dintre români declară că intenționează să-și schimbe metoda de încălzire a locuinței în anul următor, mai ales cei care folosesc centrală electrică (58%) sau pe lemne (52%). Ajutorul pentru încălzirea locuințelor oferit de stat acoperă prea puțin din costuri 17% dintre români declară că beneficiază de ajutorul oferit de stat pentru încălzirea locuinței. Tinerii între 18-24 de ani (24%) și cei peste 55 de ani (22%) beneficiază într-o mai mare masură. Cei care beneficiază de acest ajutor de la stat îl văd ca fiind benefic într-o foarte mică măsură, doar 16% dintre ei consideră că acoperă în mare parte cheltuielile de încălzire. Mai mult de jumătate dintre români, în special tinerii – 18-24 de ani (61%) și cei între 45 și 55 de ani (73%), consideră că ajutorul pentru încălzirea locuinței oferit de stat nu este suficient.

Ține minte!

Cea mai ieftină energie este cea economisită!

Iar soluția pentru econimisire este:

 

Sus