Dezvoltatorul de spații logistice VGP a finalizat în primul semestru din acest an clădiri în ansamblurile sale din Brașov și București.
Ca urmare, deține în țara noastră 14 clădiri cu suprafața închiriabilă de 295 mii mp, iar în curs de construire mai are o hală de 21 mii mp.
Dezvoltatorul are în Europa un portofoliu de terenuri de 9,5 milioane mp, pe care pot fi dezvoltate proiecte cu 4,4 milioane mp suprafață închiriabilă. Cele mai mari suprafețe de teren deținute sunt în Țările de Jos (12,7%), Germania (12,0%), România (11,4%), Serbia (11,3%) și Slovacia (10,3%).
În România, VGP dezvoltă parcuri industriale în București, Arad, Brașov, Timișoara și Sibiu.
VGP Park București Nord este unul dintre cele mai importante proiecte ale VGP în România. Acesta se întinde pe un teren de aproximativ 250.000 mp. Are o suprafață totală închiriabilă de aproximativ 120.000 mp, împărțită în patru clădiri.
Primele două clădiri din VGP Park București Nord, care au o suprafață totală de 42.000 mp, au fost deja închiriate.
”Continuăm lucrările și la VGP Park Brașov, dezvoltat pe o suprafață de aproximativ 320.000 mp, parc care oferă un potențial total de 140.000 mp de spațiu disponibil de închiriat”, spune Dana Bordei, Country Manager Commercial – VGP Romania.
Trei clădiri din cadrul parcului din Brașov, cu o suprafaţă totală de 55.000 mp, au fost deja livrate, iar o clădire, cu suprafaţa de 21.000 mp se află în construcţie şi va fi livrată anul acesta.
VGP Park Timișoara este închiriat complet în prezent, dar are în continuare posibilități de extindere.
VGP Park Arad este situat pe un teren de 39 de hectare și beneficiază de o suprafață de închiriere de până la 200.000 mp. Prima clădire din VGP Park Arad este închiriată în proporție de 100%.
VGP Park Sibiu este dezvoltat pe o suprafață de 220.000 mp și are 100.000 mp disponibili de închiriat.
O serie de factori cheie influențează cerere de spații logistice
Cererea pentru spații logistice și industriale este în continuă evoluție și este influențată de o serie de factori cheie, inclusiv progresele tehnologice, schimbările în comportamentul consumatorilor și evenimentele economice la nivel global.
În acest context, spune Dana Bordei, câteva verticale industriale se evidențiază ca generatori importanți de cerere în acest sector. Printre aceste verticale industriale se numără: Comerțul electronic (e-commerce), Retail-FMCG, Industria automotive, Industria farmaceutică, Industria de îmbrăcăminte și modă, Echipamente industriale și mașini, Industria de construcții.
Pentru clienții din industrii precum e-commerce și curierat, aspectele cheie includ locațiile de tip cross-dock, cu mai multe porți de acces pentru vehicule de diferite dimensiuni, apropiate de centrele urbane. Aceste locații permit efectuarea mai multor încărcări și descărcări pe zi, ceea ce este crucial pentru operațiunile lor. În plus, în cazul companiilor de curierat, clădirile cu înălțimi reduse sunt esențiale pentru a facilita manipularea ușoară a mărfurilor.
”De asemenea, este demn de menționat că aproximativ 40% din spațiile noastre sunt dedicate retailerilor care desfășoară operațiuni exclusiv online sau o combinație de vânzări online și tradiționale”, menționează doamna Bordei.