Oferte locuri de munca top

Verificare tehnica a proiectelor: modificarile au intrat in vigoare

Au intrat în vigoare modificările privind verificarea și expertizarea tehnică a proiectelor,  acestea fiind publicate în Monitorul Oficial.

Mai exact, serviciile de verificare tehnică a proiectelor pot fi contractate de către investitor/proprietar/administrator, după caz, separat sau împreună cu serviciile de proiectare.

Practic, serviciile de verificare tehnică a proiectelor pot fi contractate de către investitor/proprietar/administrator, după caz, atât separat cât și împreună cu serviciile de proiectare, cu respectarea interdicțiilor privind conflictele de interese.

Măsura este justificată de către inițiatorii proiectului normativ prin faptul că nu există mulți operatori economici care să aibă ca obiect de activitate numai servicii de verificare tehnică a proiectelor, ci mai degrabă compartimente din cadrul acestora în care există și verificatori de proiecte.

Prin urmare, acești operatori nu pot participa la procedurile de achiziție publică de verificare a proiectelor, decât pentru contractele de proiectare în care nu au fost declarați câștigători.

Astfel, derularea a două proceduri de atribuire consecutive (una pentru proiectare și una pentru verificare a proiectelor) conduce la perioade lungi de timp necesare obiectivelor de investiții.

Totodată, în marea lor majoritate verificatorii de proiecte sunt angajați ai proiectantului. De asemenea, există județe în care nu există verificatori de proiecte pentru anumite domenii cum ar fi securitate la incendiu.

Desemnarea castigatorului unui contract de peste 2 mil euro, anulata

De regulă, un proiect tehnic trebuie verificat pentru mai multe cerințe fundamentale de calitate, iar pentru acoperirea acestora este nevoie de încheierea mai multor contracte, lipsa unui singur verificator de proiecte ducând în final la imposibilitatea realizării obiectivului de investiții propus. Mai mult, verificarea tehnică a proiectelor reprezintă un procent deosebit de scăzut din valoarea serviciilor de proiectare și astfel, valorile mici cu care sunt recompensate serviciile de verificare a proiectelor în comparație cu valorile cu care sunt remunerate serviciile de proiectare, fac ca acestea să fie neatractive pentru operatorii economici cu activitate în proiectare.

În plus, România și-a asumat prin PNRR reducerea cu circa 50% a termenelor de avizare – autorizare a construcțiilor de către entitățile relevante, comparativ cu durata procesului la nivelul anului 2020, de la 270 de zile la 135 de zile pentru întregul proces de avizare-autorizare a construcțiilor.

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023

Revista Arena Constructiilor nov-dec 2023

Sus