Banner Paste 2025

Variante Ocolitoare de 2,3 mld euro vor intra in construire

În prezent sunt în derularea licitațiile pentru atribuirea contractelor de construire a mai multor variante ocolitoare din țară. Valoarea estimată a acestor contracte este de 2,3 miliarde de euro.

Cel mai costisitor proiect este Centura Metropolitană Cluj. Pentru etapa 1, faza 1 a acestui proiect, Guvernul a reaprobat recent indicatorii tehnico-economici, după actualizarea lor.

Mult așteptata Centură a Clujului a ajuns să coste 1,2 miliarde de euro. În urma aprobării hotărârii de Guvern, contractul va putea fi semnat cu asocierea Dimex-2000 Company (lider), Hydrostroy AD, Integral Inzenjering A.D. Laktasi, care a fost desemnată câștigătoarea licitației.

Prețul estimat inițial, mai mic decât cel dat de reaprobarea indicatorilor, la care a fost lansată licitația, a redus numărul ofertanților, fiind depusă o singură ofertă (și aceasta la preț mai mare decât cel estimat).

Oferta Dimex a fost mai mare cu peste 15% decât valoarea maximă estimată a contractului, motiv pentru care primăria Cluj a solicitat HG de modificare a indicatorilor.

Totodată, multe alte proiecte pentru construirea de variante ocolitoare, cu rolul de a degreva traficul în mai multe municipii din țară, sunt în așteptarea desemnării constructorului.

Varianta Ocolitoare Mediaș

Procedura de atribuire a contractului pentru proiectarea și execuția lucrărilor la „Varianta Ocolitoare a Municipiului Mediaș, pe DN14” este încă în derulare. Au fost depuse șase oferte, aflate în etapa de evaluare până la 3 iunie 2025.

Valoarea estimată a contractului este de 846.897.245 lei, fără TVA.

Urmează să fie aprobată declanșarea procedurilor de expropriere pentru toate imobilele proprietate privată aflate pe coridorul de expropriere al investiției.

Potrivit unui proiect de act normativ, este necesară exproprierea unei suprafețe totale de 307.568 mp, aferente unui număr de 240 de imobile proprietate privată.

Sumele individuale estimate de expropriator, reprezentând juste despăgubiri, însumează peste 22,23 milioane lei. Imobilele vizate se află pe teritoriul UAT Mediaș, județul Sibiu.

De asemenea, vor fi expropriate terenuri în suprafață totală de 61.677 mp, corespunzătoare unui număr de 34 de imobile aflate în proprietatea publică a statului, precum și 31.885 mp, aferenți unui număr de 39 de imobile aparținând domeniului public al unităților administrativ-teritoriale.

Varianta Ocolitoare Reghin

Rezultatul procedurii de achiziție publică a fost, din nou, contestat. Aceasta în condițiile în care licitația a parcurs deja de mai multe ori etapele selecției câștigătorului, rezultat care a fost contestat și judecat la Curtea de Apel în mai multe rânduri

Acum, pentru al doilea rezultat al procedurii, două dintre companiile participante au depus contestații la CNSC.

Far Foundation SRL și Geiger Transilvania au depus contestații, după ce autoritatea contractantă a declarat inadmisibile toate ofertele înafară de cea câștigătoare. Oferta declarată câștigătoare a fost depusă de asocierea Dimex-2000 Company (lider), Cml.Ro SRL, OPR Asfalt, Obras Publicas y Regadios, Explan SRL.

Reprezentanții Far Foundation au mai solicitat în subsidiar anularea procedurii, în cazul în care oferta lor nu va fi declarată admisibilă.

Noul termen de evaluare a ofertelor afișat pe SEAP este 3 iunie anul acesta.

Varianta Ocolitoare Giurgiu

Asocierea condusă de Bog’Art a depus o nouă contestație în cadrul acestei proceduri de achiziție publică, fiind a doua de până acum.

Demersul vine după ce, în noiembrie anul trecut, CNSC a dispus reevaluarea ofertelor.

În documentul transmis către Consiliu, reprezentanții asocierii Bog’Art susțin că autoritatea contractantă nu a respectat decizia CNSC, ci doar a simulat aplicarea acesteia.

Oferta declarată câștigătoare aparține asocierii IBB-HIB Romania (lider), Coni, IBB Haus- und Industriebau GmbH, Euro Construct & Industrytechnik SRL și General Trust Argeș SRL.

Bog’art a cerut și de această dată anularea raportului procedurii transmis de autoritatea contractantă, dar și obligarea acesteia să respecte decizia CNSC.

Varianta ocolitoare Giurgiu începe din sensul giratoriu de pe DN5 de la km 56+182 aferent obiectivului „Drum de legătură DN5 km 60+500 – Șoseaua de Centură Podul Prieteniei km 61+400 (7 km drum nou)” unde a fost proiectată o intersecție giratorie cu o rază exterioară de 29m și o rază interioară de 18 m având o lățime a părții carosabile de 5,50 m pentru fiecare bandă din cele două avute și acostament de 1,5 m, sens giratoriu ce face parte din obiectiv.

Această intersecție va asigura circulația între București, orasul Giurgiu, Punctul Vamal Giurgiu și DN5B.

Valoarea acestui contract este estimată la 380,65 milioane lei, fără TVA.

Varianta Ocolitoare Botoșani

Vor începe în curând procedurile de expropriere pentru realizarea șoselei de centură a municipiului Botoșani, proiectul de act normativ fiind elaborat și în curs de aprobare.

Pentru realizarea lucrărilor la Șoseaua de Centură a Municipiului Botoșani va fi expropriată suprafața de 544.202 mp și o construcție în suprafață de 159 mp, aferente unui număr de 530 imobile proprietate privată.

Contractul pentru construirea șoselei de centură a fost lansat în licitație anul trecut. Autoritatea contractantă este Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Botoșani.

Valoarea estimată a contractului este de peste 258,48 milioane lei, fără TVA.

Ofertele sunt în faza de evaluare financiară până pe 14 aprilie anul acesta.

Procedura de achiziție publică a fost inițiată sub incidența clauzei suspensive, contractul urmând să fie încheiat după ce autoritatea contractantă obține finanțare pentru acest proiect.

Varianta Ocolitoare Horezu

Trei oferte au fost depuse pentru atribuirea contractului de realizare a varaintei Ocolitoare Horezu.

Ofertele sunt în evaluare până pe 5 mai.

Contractul pentru proiectarea și execuția obiectivului are valoarea estimată de aproape 166,9 milioane lei fără TVA.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2025


Etichete:
Sus