Dispoziția de demolare a clădirii de birouri Cathedral Plaza, construită ilegal în vecinătatea Catedralei Romani-Catolice de pe strada General Berthelot, a fost semnată de către primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.
Primăria Capitalei a fost obligată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, să demoleze clădirea.
Nicușor Dan a declarat: ”Precizez că mai sunt de parcurs câțiva pași administrativi până la începerea efectivă a lucrărilor de demolare, așa că voi reveni cu informații la momentul potrivit. Cheltuielile cu demolarea vor fi suportate inițial de municipalitate, iar finalmente vor fi recuperate de la proprietarul clădirii.
Scopul nostru este ca terenul pe care se află acum Cathedral Plaza să fie integrat armonios în peisajul urbanistic al Bucureștiului, iar pentru asta avem toată deschiderea de a colabora atât cu proprietarul, cât și cu Primăria Sectorului 1”.
Lucrarile la o impozanta cladire din centrul Capitalei, greu de atribuit
Obligația de demolare a complexului cu 23 de niveluri (19 etaje și 4 niveluri subterane) situat la intersecția străzilor General Berthelot și Luterană a fost ignorată de către precedenții doi primari, Sorin Oprescu și Gabriela Firea.
Proprietarul terenului este un fond de investiții american, numit Miller Global.
Clădirea are o înălțime de 75 metri și este printre primele 5 cele mai înalte clădiri din Capitală. Suprafața totală construită a complexului este de 23.000 mp.
Ansamblu cu 500 apartamente, langa Bucuresti, proiect al unui cunoscut om de afaceri
Cathedral Plaza este un proiect dezvoltat de Millennium Building Development:
* februarie 2006 – Primăria Sector 1 a dat autorizație de construire, iar lucrările au început în același an;
* aprilie 2006 – Arhiepiscopia Romano-Catolică din București a contestat în instanță autorizația din cauza faptului că imobilul afecta structura și imaginea Catedralei Sfântul Iosif. A urmat o serie de litigii;
* iunie 2011 – construcția imobilului a fost finalizată;
* iulie 2011 – Curtea de Apel Suceava a respins a șasea și ultima cale extraordinară de atac promovata de constructor, „stabilind irevocabil nulitatea autorizației de construire a auto-intitulatei clădiri Cathedral Plaza”;
* iunie 2012 – Tribunalul Dâmbovița stabilește că Primarul Municipiului București trebuie să emită decizia privind desființarea Cathedral Plaza, având în vedere faptul că imobilul a fost construit fără autorizație de construire legală;
* ianuarie 2013 – Curtea de Apel Ploiești stabilește că sentința este definitivă și irevocabilă, iar Cathedral Plaza trebuie demolată la cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice București.
Cine ar fi trebuit să oprească executarea lucrărilor?
Citez din Legea Nr. 50/1990 (actualizată):
Art. 12. – (1) Autorizaţiile de construire sau de desfiinţare, emise cu încălcarea prevederilor legale, pot fi anulate de către instanţele de contencios administrativ, potrivit legii, ca urmare a introducerii acţiunii DE CĂTRE PREFECT, în urma activităţii de control a INSPECTORATULUI DE STAT ÎN CONSTRUCŢII – I.S.C.
(2) O dată cu introducerea acţiunii se pot solicita instanţei judecătoreşti suspendarea autorizaţiei de construire sau desfiinţare şi OPRIREA executării lucrărilor, până la soluţionarea pe fond a cauzei.
De ce nu s-a respectat legea? …