Urmează ca licitația pentru construirea Sălii Polivalente în Municipiul Iași să fie anulată. Proiectul de aproape 65 de milioane de euro va trebui scos, din nou, la licitație, întrucât singura ofertă depusă a fost considerată de către autoritatea contractantă ca fiind neconformă.
Ofertantul a contestat această decizie, dar Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) i-a respins contestația.
Autoritatea contractantă este Compania Națională de Investiții.
Procedura de atribuire a contractului pentru construirea Sălii Polivalente din Iași a fost lansată în septembrie anul trecut. Singura ofertă a depus-o asocierea SSAB-AG (lider), Frasinul, Transilvania Grand Construct.
În cadrul procedurii de atribuire oferta a fost declarată neconformă și inacceptabilă, autoritatea contractantă motivând că graficul Grantt nu respectă cerințele documentației de atribuire.
Neregula invocată de comisie a fost faptul că ofertantul a propus un grafic care nu respectă „o succesiune tehnologică realistă, fiind practic imposibil ca ofertantul să execute toate tipurile de instalații concomitent si continuu”.
Reprezentanții operatorului economic susțin că autoritatea contractantă a introdus ex-post facto o cerință neprevăzută în documentele inițiale, transformând nejustificat un element opțional de evaluare într-un criteriu eliminatoriu de selecție.
CNSC i-a dat dreptate comisiei de evaluare. „Operatorii economici aveau obligația de a prezenta un grafic Gantt care să evidențieze (…) durata activităților care se vor desfășura”, scrie în decizia CNSC.
Contractul are valoarea estimată de 330,8 milioane de lei, fara TVA. Durata de execuție este de 24 de luni.
Procedura de atribuire a contractului de achiziție publică a fost inițiată sub incidența clauzei suspensive. Contractul poate fi semnat doar dacă nu intră sub incidența interdicțiilor din OUG 90/2023, dacă există credite aprobate lunar pentru acest scop și dacă sunt respectate regulile generale de finanțare publică. Prin OUG 90/2023, instituțiile publice nu au voie să semneze contracte noi (angajamente legale) pentru anumite programe de investiții publice locale, decât dacă aceste interdicții sunt ridicate prin excepții legislative sau sunt asigurate fonduri prin alte surse (de exemplu, PNRR sau fonduri UE).
Sala, al cărei teren principal va avea dimensiunile de 60 m x 30 m, va fi folosită în permanență ca bază de antrenament pentru sportivi (handbal, baschet, volei etc.) și va avea o capacitate maximă de 9.623 de persoane.
Lângă clădirea principală va fi construită o sală de antrenament cu o arie construită de 1.832 mp și cu o capacitate maximă de 110 persoane.
În cadrul complexului vor fi amenajate și terenuri sportive în aer liber cu o suprafață totală de 1.666 mp.
Sala polivalentă va avea o arie construită de 12.927 mp, o arie construită desfășurată de 39.082 mp, o arie utilă de 37.084 mp, un regim de înălțime D+P+2E+E3 (parțial) și o înălțime maximă de 29 m.
Complexul sportiv va include străzi pe o suprafață de 5.860 mp, parcări pe 3.267 mp, alei pietonale pe 11.230 mp și spații verzi pe 59.250 mp.