Oferte locuri de munca top

Va fi ajustat si pretul contractelor cu finantare prin POIM, in derulare sau in curs de atribuire

A fost stabilită modalitatea de ajustare a prețului contractelor de achiziție publică, finanțate din fonduri europene prin POIM, aflate în derulare sau în curs de atribuire, contracte care nu au prevăzute clauze de revizuire a prețului.

Noile prevederi sunt valabile pentru contractele finanțate prin Axa Prioritară 1 – Îmbunătăţirea mobilităţii prin dezvoltarea reţelei TEN-T și a metroului și Axa Prioritară 2 – Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil şi eficient, conform Instrucțiunii nr. 2/2022 a Ministerului Transporturilor.

Aceste modificări contractuale au la bază Ordonanța nr. 15/2021 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare.

Astfel, prevederile se aplică exclusiv contractelor de achiziție publică aflate în derulare la data intrării în vigoare a OG nr. 15/2021, precum și contractelor pentru care procedurile de atribuire erau în curs de desfăşurare la aceeași dată, respectiv pentru procedurile de atribuire ce urmează a se iniția după data intrării în vigoare a OG nr. 15/2021.

Metodologia nu se aplică pentru contractele de achiziție publică în cuprinsul cărora au fost prevăzute clauze de revizuire cu privire la preț (formulă de ajustare a prețului).

Un singur ofertant pentru un contract rutier de peste 37 mil euro

Cum se realizează ajustarea prețului contractelor

Autoritatea contractantă are obligația de a analiza în care dintre situațiile care permit ajustarea prețului se încadrează contractul avut în vedere și dacă sunt îndeplinite condițiile aferente.

În funcție de rezultatul acestei analize, va proceda la ajustarea prețului contractului utilizând  și introducând în contractele de achiziție formula polinomială prevăzută la subclauza 48.4 din anexa nr.1 „Condiții generale și specifice și acordul contractual pentru contractele de execuție lucrări” la Hotărârea Guvernului nr.1/2018.

Pentru contractele FIDIC, autoritatea contractantă va utiliza formula Vn= An x Vo, unde:

* Vn este valoarea ajustată a solicitării de plată (fără utilajele cu /fără montaj, dotări, proiectare, organizări de şantier, cheltuieli indirecte și profit);

* An este coeficientul de ajustare care urmează a fi aplicat valorii cheltuielilor materiale(fără utilajele cu /fără montaj, dotări, proiectare, organizări de şantier, cheltuieli indirecte și profit) din cadrul situațiilor de lucrări pentru lucrările realizate în luna «n»,

* Vo reprezintă valoarea solicitării la plată conform preturilor prevăzute în oferta care a stat la baza încheierii contractului (fără utilajele cu /fără montaj, dotări, proiectare, organizări de şantier, cheltuieli indirecte și profit).

În vederea ajustării prețului contractului, autoritatea contractantă va proceda într-o primă fază la determinarea restului rămas de executat.

Restul rămas de executat reprezintă restul fizic rămas de executat la data intrării în vigoare a OG 15/2021, determinat cantitativ și valoric, stabilit pe baza centralizatorului aprobat de autoritatea/entitatea contractantă, cuprinzând lucrările ce urmează a fi executate, însuşite de executant și de dirigintele de şantier.

Nu se ajustează prețul lucrărilor executate anterior datei intrării în vigoare a OG 15/2021, indiferent daca au fost sau nu solicitate la decontare, pentru care există documente de calitate emise și care certifică faptul că materialele au fost puse în operă.

 

Descărcați aici Instrucțiunea

 

Login Required

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2021

 

Sus