Salariul mediu în sectorul construcțiilor a înregistrat o ușoară scădere în luna mai, după ce de la începutul anului, valoarea acestuia s-a situat lună de lună pe un trend ascendent, potrivit celor mai recente date furnizate de Institutul Național de Statistică. Astfel, nivelul salariului brut lunar a fost, în mai, de 4.331 lei, cu 64 de lei mai mic decât cel din luna precedentă.
În ceea ce privește salariul mediu net din același sector, în luna mai, scăderea a fost de 49 de lei, față de luna anterioară. În luna mai, valoarea acestuia a fost de 3.264 lei, iar în aprilie, de 3.313 lei.
Însă, în comparație cu luna mai a anului trecut salariul mediu net din construcții a crescut cu 237 lei, de la 3.027 lei.
Ceva mai mic a fost și salariul celor care lucrează în domeniul tranzacțiilor imobiliare. În luna mai a acestui an, salariul mediu net în acest sector a fost de 2.935 lei, față de 2.988 lei, cât a fost valoarea în luna precedentă.
Ca și în cazul construcțiilor, și în acest sector salariul mediu net a crescut cu 192 lei, comparativ cu luna mai a anului trecut.
La nivelul întregii economii, câştigul salarial mediu nominal net a fost de 3.492 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 69 lei (-1,9%). Comparativ cu luna mai a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 9,8%.
Potrivit reprezentanților INSSE, în luna mai a acestui an, în majoritatea activităţilor din sectorul economic , nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât ȋn aprilie 2021, ca urmare a acordării ȋn lunile precedente de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite, de fidelitate ori pentru sărbătorile de Paşte), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte/proiecte), precum și de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, în unele activităţi economice.
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) – 8.192 lei, iar cele mai mici în hoteluri și restaurante – 1.850 lei.