Oferte locuri de munca top

Usoara revenire preconizata pentru creditarea in lei

Creditarea in lei ar putea inregistra o revenire modesta pe fondul reducerii considerabile a ratelor de dobanda in combinatie cu programele guvernamentale de garantare, se arata intr-un comunicat al Fondului Monetar International (FMI).

In ciuda presiunilor legate de calitatea activelor, sectorul bancar dispune in continuare de un capital confortabil, dar si de lichiditati si rezerve de provizionare, au precizat reprezentantii FMI.

Echipele Fondului Monetar International si Comisiei Europene s-au aflat in vizita la Bucuresti in perioada 21 ianuarie-4 februarie 2014, pentru discutii privind prima si a doua evaluare, combinate, in cadrul programului economic sprijinit the FMI prin Acordul Stand-By, precum si pentru actualizarea situatiei programului preventiv cu Uniunea Europeana privind balanta de plati.

S-a ajuns la un acord la nivel tehnic. Majoritatea criteriilor de performanta stabilite pentru finele lunii decembrie 2013 au fost indeplinite sau sunt aproape indeplinite.

In anul 2013, cresterea economica s-a accelerat, fiind estimata la 2,8 procente, sustinuta de exporturile puternice, in timp ce cererea interna a ramas slaba. Activitatea economica a fost sustinuta in mare parte de o productie industriala puternica si de recolta bogata. In anul 2014, se preconizeaza o crestere cu 2,2 procente a PIB-ului real, in timp ce pe plan intern cererea se va consolida pe fondul suportului acordat prin cadrul politicilor, dar si ca urmare a unei mai bune absorbtii a fondurilor Uniunii Europene si a cresterii increderii. Inflatia ajunsa la valori istorice minime este preconizata a scadea in continuare in prima jumatate a anului 2014, inainte de a reveni, in cea de a doua jumatate a anului, in partea superioara a intervalului tintit de banca nationala. Se preconizeaza ca deficitul contului curent sa ramana in continuare intre 1 si 1,5 procente din PIB, contribuind astfel la pozitia externa puternica a Romaniei, care a ajutat tara sa depaseasca recentele presiuni din pietele emergente.

Autoritatile au aprobat un buget in concordanta cu tinta de deficit de 2,2 procente din PIB stabilita pentru anul 2014. Amanarea pentru o perioada a implementarii accizelor la carburanti va fi compensata prin inghetari pe partea de cheltuieli. Autoritatile intentioneaza continuarea ajustarii fiscale in anul 2015, pentru ca Romania sa indeplineasca obiectivul budgetar pe
termen mediu, acela al unui deficit structural de 1 la suta din PIB, in acelasi timp permitand noi cresteri asteptate ale co-finantarii proiectelor sprijinite de Uniunea Europeana, au apreciat reprezentantii FMI.

Sus