Uniunea Europeană investește 2,8 miliarde de euro în 94 de proiecte de transport pentru a stimula mobilitatea durabilă și conectată în întreaga Europă.
Finanțarea va fi acordată sub formă de granturi în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei.
Prin modernizarea căilor ferate, a căilor navigabile interioare și a rutelor maritime din cadrul rețelei transeuropene de transport (TEN-T), proiectele nu numai că vor contribui la o mai bună conectare a regiunilor și orașelor europene – de la nord la sud, de la est la vest, ci vor face și piața internă a UE mai competitivă și mai rezilientă.
Rețele de transport mai inteligente și mai sigure
În transportul rutier, vor fi construite sau modernizate spații de parcare sigure și securizate în 10 state membre, inclusiv România, Germania, Franța și Italia.
Proiectele vor sprijini, de asemenea, introducerea sistemelor de transport inteligente cooperative (STI-C), îmbunătățind siguranța rutieră și fluxul de trafic, în special în zonele urbane.
Proiectele de management al traficului aerian vor continua să contribuie la dezvoltarea cerului unic european, pentru a crea un sistem aviatic mai sigur, mai eficient și mai durabil.
Acest lucru va reduce congestionarea traficului, va reduce emisiile și va îmbunătăți experiența generală a transportului aerian.
Mobilitatea urbană va beneficia, de asemenea, de finanțare pentru pregătirea construirii sau modernizării nodurilor multimodale pentru pasageri în orașe precum Leuven (Belgia), Norrköping (Suedia), Nisa și Marsilia (Franța) și Bolzano (Italia).
Aceste noduri vor oferi conexiuni fără sincope între diferitele moduri de transport, facilitând deplasarea cetățenilor în orașe.
Investiții strategice și de solidaritate
UE își valorifică eforturile de consolidare a culoarelor de solidaritate UE-Ucraina, prin proiecte de îmbunătățire a conectivității feroviare și a punctelor de trecere a frontierei dintre Slovacia și Ucraina, precum și dintre România și Republica Moldova.
Sprijinul UE va ajuta Ucraina să adopte ecartamentul feroviar standard al UE, facilitând traficul feroviar transfrontalier fără sincope și stimulând comerțul regional.
În plus, UE va sprijini un proiect de îmbunătățire a accesibilității și a rezilienței infrastructurii în regiunea arctică, asigurând rute de aprovizionare sigure și dezvoltând o infrastructură cu dublă utilizare capabilă să reziste impactului schimbărilor climatice.
Tranziția verde a Europei se desfășoară pe calea ferată
Transportul feroviar va primi cea mai mare parte a finanțării – 77 % din total – cu investiții direcționate către modernizări majore ale infrastructurii în cadrul rețelelor centrale și extinse TEN-T, în special în țările beneficiare ale fondurilor de coeziune.
Aceasta include construirea Rail Baltica în regiunea baltică și Polonia, precum și îmbunătățiri în Grecia și Slovacia.
De asemenea, vor fi dezvoltate linii de cale ferată de mare viteză în Cehia și Polonia.
În plus, 46 de proiecte din 11 state membre – inclusiv Austria, Germania, Ungaria, Italia și Suedia – vor pune în aplicare Sistemul european de management al traficului feroviar (ERTMS) pe trenuri și linii, îmbunătățind siguranța feroviară și interoperabilitatea transfrontalieră.
Porturi mai verzi și o reziliență sporită
UE investește într-o serie de proiecte menite să reducă impactul transportului maritim și pe căi navigabile interioare asupra mediului.
Aceasta include modernizarea porturilor din Irlanda, Cipru, Malta, Croația și Polonia cu energie electrică furnizată din rețeaua terestră pentru a reduce emisiile provenite de la navele aflate la dană.
Sprijinul va fi acordat, de asemenea, pentru construirea și modernizarea unor spărgătoare de gheață multifuncționale în Estonia, Finlanda și Suedia, pentru a consolida securitatea și reziliența cablurilor submarine, în conformitate cu recentul plan de acțiune al UE.
În Franța și Spania, vor fi implementate sisteme digitale de gestionare a traficului pentru a îmbunătăți siguranța și eficiența transportului maritim pe distanțe scurte și pentru a reduce congestionarea traficului.
În ceea ce privește căile navigabile interioare, Franța va beneficia de modernizări de-a lungul Rinului, în timp ce digitalizarea transportului pe apă va fi avansată în Belgia.
Etapele următoare
Comisia va adopta acum în mod oficial decizia de selecție, iar CINEA va începe pregătirea acordurilor de grant pentru proiectele alese.
Se preconizează că aceste acorduri vor fi finalizate până în octombrie 2025.
Rezultatele sunt în prezent provizorii și vor deveni oficiale numai după adoptarea de către Comisie a deciziei de atribuire corespunzătoare.
Contextul
Cele 94 de proiecte au fost selectate dintr-un grup de 258 de cereri depuse în cadrul recentei cereri de propuneri, care s-a încheiat la 21 ianuarie 2025.
Finanțarea UE pentru aceste proiecte va fi furnizată sub formă de granturi, care sunt utilizate pentru a cofinanța costurile totale eligibile ale proiectelor.
Programul MIE Transporturi pentru perioada 2021-2027 are un buget total de 25,8 miliarde euro.
Acesta este disponibil pentru a finanța proiecte în toate statele membre ale UE, precum și în Ucraina și Republica Moldova – două țări asociate MIE.
Cu selecția actuală, 95% din acest buget a fost deja alocat.
De la lansarea sa, în 2014, Mecanismul pentru interconectarea Europei a sprijinit 1861 de proiecte (inclusiv selecția actuală de 94 de proiecte), cu un total de 47,34 miliarde euro în sectorul transporturilor.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie – august 2025