Urare Craciun 2024

Unele imobile nefolosite ar putea trece in proprietatea autoritatilor locale

A trecut de prima Cameră a Parlamentului propunerea legislativă prin care anumite terenuri și alte active vor putea trece în proprietatea autorităților locale.

Aceasta a primit 68 de voturi pentru și 33 împotrivă și a fost trimisă spre dezbatere la Camera Deputaților.

Astfel, drepturile de proprietate asupra terenurilor sau altor active patrimoniale, deținute de societăți comerciale și regii autonome la care statul este acționar integral sau majoritar, ar putea fi transmise, la cerere, unităților adminstrativ-teritoriale în ale căror limite teritoriale se află.

Mai exact, este vorba de terenuri sau active care nu sunt necesare societăților și regiilor pentru desfășurarea activității și care nu sunt prevăzute în stategiile proprii de dezvoltare și funcționare, în programele de restructurare sau alte documente.

Procedura de transmitere va fi inițiată de autoritatea publică a administrației publice locate prin transmiterea către societate/regie a unei cereri însoțită de o hotărâre a consiliului local sau consiliului județean.

Cererea de transmitere a dreptului de proprietate sau a altor drepturi reale va trebui să fie însoțită de o motivare întocmită pe baza planului de urbanism general, a strategiei locale de dezvoltare, a programelor de accesare a fondurilor europene sau a altor documente similare.

Teren de peste 18 ha, pregatit pentru edificarea unui ansamblu imobiliar

Dacă societățile vor refuza nejustificat aprobarea și realizarea transmiterii drepturilor, autoritatea publică locală va putea solicita obligarea societății/regiei la transmiterea drepturilor solicitate prin acțiune în justiție.

Inițiatorii propunerii legislative explică faptul că, în prezent, în patrimoniul societăților și regiilor se află terenuri/active care nu se mai folosesc în procesul de producție, sunt într-un grad avansat de degradare sau sunt abandonate, insalubre, nu sunt utilizate/lucrate potrivit categoriei de folosință cu care figurează înregistrate și pentru care se percep impozite majorate cu până la 500%.

În această situație, societățile/regiile autonome au cheltuieli nejustificate ce nu pot fi susținute sau recuperate, influențând negativ profitul și majorând pierderile.

De asemenea, conform legii, societățile și regiile au obligația de a întreține și de a conserva aceste terenuri și active, ceea ce implică o serie de costuri suplimentare și împovărătoare.

În plus, mare parte a terenurilor din perimetrele de licență au situația juridică neclară, nu sunt înscrise în sistemul integrat de cadastru și carte funciară și, prin urmare, nu pot fi introduse în circuitul civil pentru a deveni o resursă pentru Programul de Tranziție Justă sau alte programe de finanțare.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/ mai 2022

 

Sus