Societăţile Aloref Alba Iulia şi Ascom Internaţional Bucureşti, care au achizitionat CET II Oradea la finele săptămânii trecute, va fi colaborarea cu Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea pentru înfiinţarea unui parc industrial.
În termen de 24 luni de la obţinerea autorizaţiei de desfiinţare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2018, Aloref Alba Iulia şi Ascom Internaţional vor finaliza lucrările de demolare/demontare a construcţiilor şi instalaţiilor aferente activului CET II, cu excepţia celor care pot fi valorificate.
În acelaşi interval de timp, societăţile vor obţine avizul/acordul de mediu şi vor finaliza lucrările de ecologizare.
Următorul pas va fi colaborarea cu Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea valorificarea terenurilor şi infrastructurii disponibile prin atragerea de investitori.
Primăria Municipiului Oradea va pune la dispoziţia partenerului, în măsura în care dispune, cantitatea de pământ necesară realizării stratului vegetal pentru ecologizarea haldei de cenuşă şi zgură. De asemenea, autorităţile vor sprijini societăţile în obţinerea avizelor, autorizaţiilor necesare derulării activităţilor de demolare, demontare, dezafectare a instalaţiilor şi construcţiilor componente ale activului CET II, respectiv pentru închiderea ecologică a haldei de cenuşă şi zgură.
Activul CET II Oradea este alcătuit din două componente:
- un teren de 50,16 ha din care 45,3 ha sunt ocupate de construcţii care oferă posibilitatea unei valorificări prin dezmembrarea în scopul vânzării părţilor metalice din construcţii şi apoi valorificarea terenului;
- halda de cenuşă şi zgură în suprafaţă de 92 ha, aceasta care ridică o problemă majoră de mediu prin poluarea cu particule de zgură şi cenuşă a aerului din zonele din vecinătate, unde se regăsesc două obiective turistice de interes naţional şi internaţional – Băile 1 Mai şi Băile Felix.