Crește îngrijorarea în rândul celor ce au contracte ipotecare cu fiecare zi în care urcă dobânda ROBOR, în funcţie de care se calculează costul creditelor ipotecare în lei cu dobândă variabilă.
Astăzi ROBOR la 3 luni a ajuns la 4,49%, cel mai mare nivel înregistrat în ultimii 9 ani.
Analistul economic, Adrian Negrescu, ne-a declarat: „Creșterea ROBOR în ratele la creditele ipotecare asociate acestui indicator se reflectă în mod diferit de la o bancă la alta, în funcție de condițiile de împrumut. Pe ansamblu, însă, pentru calculul dobânzilor dintr-o lună, se ia în calcul indicele ROBOR din ultima zi a lunii anterioare. În esență, valoarea ratei unui credit in lei se calculează în funcție de ROBOR (la 3 sau la 6 luni) plus o marja procentuală, ce reprezintă riscul clienților băncii și marja de profit pe care o vrea banca.”
Peste 350 apartamente noi vor completa oferta de locuinte din Capitala
Soluții pentru cei care au contractat credite ipotecare
Pentru clienții care au semnat un contract cu o bancă care a acordat un împrumut ipotecar, există soluții.
„Altfel spus, creșterea dobânzii se reflectă inevitabil în majorarea ratelor, mai devreme sau mai târziu. Pentru cei cu credite ipotecare, soluția pentru a se proteja în fața acestor fluctuații este să își renegocieze dobânda la un nivel fix măcar pentru următorul an, având în vedere problemele economice, sau să își refinanțeze împrumutul pe indicele IRCC unde impactul dobânzilor este ceva mai temperat și apare mai târziu, trimestrial. Dacă banca refuză să renegocieze sau să refinanțeze împrumutul, soluția este să apeleze la CSALB, o instituție a statului care poate gestiona gratuit relația dintre bancă și client, în sensul asistenței negocierii.
Bineînțeles există și varianta de a refinanța împrumutul la altă bancă, existând pe internet numeroase motoare de comparație a ofertelor bancare.
Să stai să vezi cum îți crește rata de la o lună la alta și să nu faci nimic reprezintă un risc mai ales pentru cei care au venituri reduse și pentru care rata la creditul ipotecar reprezintă mai mult de 40% din venit”, a afirmat analistul.