Oferte locuri de munca top

Un nou proiect ameninta una din zonele istorice ale Capitalei

52.JPG Un nou proiect de constructii risca sa deterioreze imaginea uneia dintre zonele emblematice ale Capitalei, Ateneul Roman- piata Revolutiei.
Pana maine cetatenii Capitalei isi pot exprima opinia cu privire la proiectul de extindere a restaurantului „Cina”, de pe strada C.A. Rosetti. Detaliile investitiei sunt disponibile pe site-ul Primariei: http://www4.pmb.ro/wwwt/L52/docs/02_20131223.pdf.
Societatea Bucuresti Turism intentioneaza sa construiasca vis-a-vis de Ateneul Roman, unul dintre cele mai importante monumente istorice din Bucuresti, o cladire cu o inaltime de 22 m si o suprafata construita desfasurata de 5.320 mp. Legatura intre strada Franklin si cladirea restaurantului Cina urmeaza sa fie asigurata printr-un pasaj comercial acoperit.
Ca inaltime constructia se incadreaza in prevederile pentru acesta zona cuprinse in Planul Urbanistic General al Capitalei. Inaltimea maxima admisa este de 22 m. Trebuie avut insa in vedere faptul ca actuala cladire a restaurantului „Cina”, langa care va fi construit noul corp are o inaltime mult mai mica, doar 13,8 m. Cladirea restaurantului „Cina” este monument istoric si beneficiaza ca atare de o zona de protectie, imaginea cladirii fiind protejata prin lege.
In plus proiectul de hotarare publicat pe site-ul primariei nu da de inteles cum va arata noua cladire. Daca constructia nu se va incadra din punct de vedere arhitectural in specificul zonei imaginea unor monumente de prima mana ar putea fi compromisa. In imediata apropiere a restaurantului „Cina” se afla unele dintre cele mai prestigioase monumente din Capitala: Ateneul Roman, Palatul Regal, Biblioteca Centrala Universitara sau fosta cladire a Comitetului Central al Partidului Comunist. Cu toate acestea proiectul a primit deja avizul Ministerului Culturii.
Societatea civila nu a ezitat sa isi manifeste opozitia fata de Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) care stabileste caracteristicile generale ale proiectului. Asociatia Salvati Bucurestiul considera proiectul ilegal in primul rand pentru ca prevede construirea pe spatiul verde. De asemenea Nicusor Dan, presedintele Asociatiei „Salvati Bucurestiul” apreciaza: „proiectul este neoportun, intrucat agreseaza o zona istorica reprezentativa a Bucurestiului; cladirea prevazuta de PUD sufoca cladirea restaurantului Cina, monument istoric; cladirea prevazuta de PUD este mai inalta, la cornisa, decat cladirea Ateneului Roman”. Asociatia a solicitat Primariei Capitalei organizarea unei sedinte de dezbatere publica inainte de supunerea spre aprobare in Consiliului General al Municipiului Bucuresti a proiectului.

Sus