Banner Paste 2025

UE se pregateste pentru noile tarife impuse de SUA

Uniunea Europeană se pregătește pentru noi tarife impuse de Statele Unite, în pofida discuțiilor purtate cu administrația președintelui american Donald Trump la începutul acestei săptămâni, transmite CNBC.

Tensiunile s-au accentuat în ultimele săptămâni. Odată ce oțelul și aluminiul european au fost incluse în tarifele comerciale mai ample impuse de Washington, UE a ripostat cu taxe vamale în valoare de peste 20 de miliarde de euro pentru produse americane. Aceste contramăsuri au fost apoi suspendate pentru o perioadă de 90 de zile, după ce Trump a amânat, la rândul său, un al doilea val de tarife asupra produselor europene, pentru aceeași perioadă.

Cel mai important oficial european pe probleme comerciale, Maros Sefcovic, s-a întâlnit pe 14 aprilie cu secretarul american Howard Lutnick și cu reprezentantul pentru comerț al SUA, Jamieson Greer, însă discuțiile par să fi adus puține progrese.

În același timp, președintele Trump și-a reafirmat în această săptămână opinia că nu este mulțumit de relațiile comerciale cu UE. „Uniunea Europeană a profitat în mod teribil de noi, nu acceptă produsele noastre alimentare, nu acceptă mașinile noastre”, a spus acesta.

Statele Unite au intensificat și mai mult presiunea asupra UE în această săptămână, anunțând investigații privind importurile de produse farmaceutice și semiconductori, investigații care, potrivit lui Trump, ar putea duce la noi taxe pentru aceste sectoare.

„Ne așteptam la acest lucru”, a spus Olof Gill, purtător de cuvânt pe probleme de comerț al Comisiei Europene, citat de CNBC, adăugând că europenii au prezentat „un argument solid” împotriva tarifelor în aceste domenii. „Comisia continuă, de asemenea, pregătirile pentru măsuri suplimentare, în cazul în care negocierile nu duc la un rezultat favorabil”, a mai spus el.

Cele mai importante produse exportate de UE în SUA sunt medicamentele și produsele farmaceutice, vehiculele rutiere și utilajele.

UE a înregistrat un excedent comercial cu SUA în valoare de 48 de miliarde de euro în 2023, potrivit datelor Uniunii Europene.

Acesta se împarte într-un excedent de 157 de miliarde de euro în comerțul cu bunuri și un deficit de 109 miliarde de euro în servicii.

Între timp, toți ochii sunt ațintiți asupra premierului Italiei, Giorgia Meloni, care se întâlnește azi cu președintele Trump. Ea este primul șef de stat european care îl întâlnește pe liderul american de când unele tarife au fost suspendate la începutul acestei luni.

„Aceasta este o oportunitate esențială pentru ea de a demonstra atât apropierea sa față de președintele Donald Trump, cât și rolul său potențial de interlocutor credibil, capabil să revitalizeze dialogul transatlantic”, a declarat Wolfango Piccoli, co-președinte al firmei de consultanță Teneo, într-o notă transmisă clienților săptămâna trecută.

El a adăugat că Meloni „se află sub presiune să protejeze exporturile Italiei, care au înregistrat un excedent comercial de 40 de miliarde de euro cu SUA în 2024, al treilea ca mărime din UE, după Germania și Irlanda.”

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2025


Etichete:
Sus