Oferte locuri de munca top

UE: Planuri pentru a opri importurile de gaz rusesc pana in 2027

Uniunea Europeană va publica astăzi planurile pentru interzicerea noile acorduri de gaze naturale cu Rusia până la sfârșitul acestui an și pentru a elimina treptat contractele existente cu Moscova până la finalul anului 2027, au declarat pentru Reuters trei oficiali europeni.

Blocul comunitar stabilise anterior un obiectiv neobligatoriu de a încheia importurile de combustibili fosili din Rusia până în 2027, în urma invaziei la scară largă a Ucrainei de către Moscova în 2022.

UE va face, de asemenea, o propunere legislativă pentru a interzice importurile de gaze naturale și gaze naturale lichefiate (GNL) din Rusia, în baza contractelor existente, până la sfârșitul anului 2027, au precizat oficialii care au dorit să rămână anonimi din cauza caracterului confidențial al planurilor, care ar mai putea suferi modificări până la publicare, conform Reuters.

Propunerile legislative vor necesita aprobarea Parlamentului European și a unei majorități calificate a statelor membre ale UE.

Uniunea Europeană a impus deja sancțiuni asupra cărbunelui rusesc și asupra livrărilor maritime de petrol, dar nu și asupra gazului, din cauza opoziției Slovaciei și Ungariei — țări care primesc gaz prin conducte rusești și susțin că trecerea la alți furnizori ar duce la creșteri semnificative ale prețurilor la energie.

Sancțiunile necesită aprobarea unanimă a celor 27 de state membre.

Aproximativ 19% din gazul utilizat în Europa provine încă din Rusia, prin conducta TurkStream și transporturi de GNL.
Aceasta reprezintă o scădere semnificativă față de aproximativ 40%, cât furniza Rusia înainte de 2022. Cu toate acestea, cumpărătorii europeni încă sunt legați de contracte „take-or-pay” cu Gazprom, care îi obligă să plătească o mare parte din volumele contractate chiar dacă refuză livrările.

Comisia Europeană analizează opțiuni legale care ar permite companiilor europene să renunțe la contractele existente cu Rusia fără a suporta penalități financiare.
Oficialii UE nu au specificat cum intenționează Bruxellesul să facă acest lucru. Avocații au avertizat că invocarea clauzei de „forță majoră” pentru rezilierea acestor contracte ar fi dificilă, iar cumpărătorii ar putea fi supuși penalităților sau arbitrajului internațional.

În efortul de a rupe legăturile energetice vechi de decenii cu Rusia, Comisia Europeană și-a exprimat disponibilitatea de a cumpăra mai mult GNL din SUA — un pas cerut insistent de președintele american Donald Trump pentru a reduce excedentul comercial al Europei față de Statele Unite.

Comisia este, de asemenea, preocupată de evoluția prețurilor la energie și a declarat că orice măsură de restricționare a importurilor de energie din Rusia trebuie să afecteze mai mult Moscova decât UE, luând totodată în considerare impactul asupra costurilor pentru consumatori.

Statele Unite fac presiuni asupra Rusiei pentru încheierea unui acord de pace cu Ucraina, ceea ce, dacă s-ar realiza, ar putea duce la reluarea comerțului energetic cu Rusia și ar putea duce la relaxarea sancțiunilor.

Comisia Europeană plănuia inițial să publice foaia de parcurs în luna martie, dar a amânat prezentarea parțial din cauza incertitudinilor legate de aceste evoluții.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2025

Revista Arena Constructiilor aprilie 2025


Etichete:
Sus